Indiërs protesteren tegen kerncentrale

Nieuws

Indiërs protesteren tegen kerncentrale

K.S. Hari Krishnan

03 februari 2013

In de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu verzet de bevolking zich tegen een kerncentrale. De beweging is een doorn in het oog van de regering, zegt S.P. Udayakumar, leider van het Volksfront tegen Kernenergie (PMANP).

De onrust begon in Idinthakarai, een dorp in het district Tirunelveli in Tamil Nadu, in augustus 2011. Honderden mannen, vrouwen en kinderen uit twaalf dorpen begonnen een campagne tegen de kerncentrale in Kudankulam. De weerstand intensiveerde na de ramp met de kerncentrale in Fukushima in Japan.

Dorpsbewoners zeggen dat ze verkeerd zijn voorgelicht, er sprake is van intimidatie door overheidsfunctionarissen en dat openbare bijeenkomsten gehinderd worden. In Idinthakarai is al langer dan vijfhonderd dagen een zitprotest gaande. Uit angst om lastiggevallen te worden door de politie van Tamil Nadu, verblijven de leiders van de PMANP op geheime locaties. Rajalakashmi, een vrouw uit Kudnakulam, zegt dat leiders van de beweging zich niet vertonen op trouwerijen en begrafenissen, uit angst om gearresteerd te worden.

Vrouwen spelen een bijzonder actieve rol in de protesten. “Hoewel de politie zich intimiderend opstelt, gaan vrouwen bij alle huizen langs”, zegt Balammal uit het dorp Chettikulam. Ook kinderen doen mee. Vorig jaar marcheerden zij naar het kantoor van de districtscontroleur om een protest over te brengen over de rampenbestrijdingsnormen bij de bouw van de centrale.

Vulkanische activiteit

Gopal, een jonge demonstrant uit het dorp Kuttappilli, zegt dat sommige demonstranten van nu als kind al protesteerden tegen een akkoord dat India in 1988 tekende met de toenmalige Sovjet-Unie over de bouw van een kerncentrale in Kundakulam.

Internationale onderzoekers zeggen dat de protesten gerechtvaardigd zijn vanwege geografische factoren. Stralingsdeskundige V.T. Padmanabham wijst erop dat de centrale gepland is in een regio met vulkanische activiteit. “Uit geologische studies is gebleken dat er grote kans is op een tsunami in de Golf van Mannar, vlakbij Kundakulam. Een andere gevaar is het gebruik van zeewater in plaats van zoetwater voor de koeling van nucleaire processen.”

Milieuactivisten en onafhankelijke groepen uit de buurstaten Kerala en Karnatak steunen het protest inmiddels. De inbedrijfstelling van de centrale is voorlopig uitgesteld wegens niet nader omschreven technische problemen.

R.K. Sinha, voorzitter van de Atoomenergiecommissie, zegt dat het niet om grote problemen gaat, maar kan niet aangeven wanneer ze opgelost zijn.