Bank blijft wel geld pompen in bestaande olie- en gasprojecten

ING draait geldkraan dicht voor nieuwe gas- en olievelden

Yoshi Canopus (CC BY-SA 4.0)

ING gaat geen leningen meer uitschrijven voor de ontwikkeling van nieuwe olie- of gasvelden. Tegelijk kondigt de Nederlandse bank extra investeringen aan in wind- en zonne-energie.

Tegen 2025 wil de bankengroep de financiering voor de hernieuwbare energiesector opkrikken met 50 procent. Nieuwe olie- en gaswinning krijgt geen geld meer. De bank volgt naar eigen zeggen het stappenplan naar netto-nuluitstoot tegen 2050 van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

‘Geen nieuwe velden nodig’

Daarin staat dat om de klimaatdoelstellingen te behalen er massale investeringen nodig zijn in duurzame energie. Dat zal leiden tot een afname van de vraag naar fossiele brandstoffen. De bestaande productie zou volgens de bank moeten volstaan om aan die vraag te voldoen. “Er zouden geen nieuwe olie- of gasvelden nodig moeten zijn”, aldus ING bij de aankondiging.

Nieuwe olie- en gaswinning krijgt geen geld meer.

‘De beste manier om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, is ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare groene alternatieven beschikbaar zijn’, zegt Michiel de Haan, hoofd energiebeleid van ING.

Het is niet zo dat de Nederlandse bank nu plots alle fossiele brandstoffen uit haar portefeuille schrapt. Het blijft geld pompen in bestaande olie- en gasprojecten.

Recent onderzoek bevestigt ook dat er binnen het resterende koolstofbudget - de hoeveelheid CO2 die we nog mogen uitstoten om onder de 1,5 graden opwarming te blijven - ‘absoluut geen ruimte meer is v’oor nieuwe olie- of gaswinning.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift