'Inheemse bevolking is beste natuurbeschermer'

Natuurbeheer overlaten aan de inheemse bevolking is belangrijk om de verscheidenheid aan planten en dieren in de wereld stand te houden, zegt de VN-Voedsel-en Landbouworganisatie (FAO).

  • Maria Salamanca CC BY-NC 2.0 Masai herder in Kenia Maria Salamanca CC BY-NC 2.0

De FAO greep World Wildlife Day (Wereld Wilde Dierendag) op 3 maart aan om aandacht te vragen voor de uitdaging om de biodiversiteit op aarde in stand te houden.

‘Bij de cultuur van inheemse volken hoort natuurbeheer. Zij kunnen zich eenvoudigweg geen leven voorstellen los van de natuur, en hun interesse in duurzaam gebruik van de natuur is groot’, zegt Eva Müller, directeur Bosbouwbeleid bij de FAO.

‘Deze groepen versterken, in combinatie met hun kennis van de natuur en langetermijnplanning, is essentieel voor het overleven van toekomstige generaties dieren én mensen.’

Kenia

Volgens de FAO blijkt in verschillende landen hoe succesvol inheemse volken zijn in het optimaliseren van de relatie tussen de mens en de natuur. Dat werkt echter alleen als ze het recht hebben zelf te beslissen over het gebied waar ze leven.

In verschillende landen blijkt hoe succesvol inheemse volken zijn in het optimaliseren van de relatie tussen de mens en de natuur.

In het noorden van nationaal park Mount Kenya bijvoorbeeld, beheren Il-Laikipia-Masai een neushoornterritorium.

Ze wisten de conflicten tussen de dieren en mensen, die ontstonden als de dieren op zoek gingen naar water en voedsel tijdens droogte, te verminderen.

Dit werd bereikt door minder struiken te kappen, zodat er meer voedsel voor de dieren overbleef in hun eigen gebied.

Schade aan voedselgewassen

Conflicten tussen mens en dieren komen steeds vaker voor, vooral in Afrika en in gebieden die voorheen onbewoond waren door mensen. Door bevolkingsgroei en een groeiende vraag naar grondstoffen, dringt de mens deze gebieden steeds verder binnen.

Wilde dieren vernielen soms volledige oogsten, tot frustratie van de boeren, die niet mogen jagen op beschermde soorten.

Verschillende soorten wilde dieren richten grote schade aan aan voedselgewassen, wat gevolgen heeft voor de voedselzekerheid.

In extreme gevallen leiden confrontaties met bijvoorbeeld olifanten en krokodillen zelfs tot doden en gewonden. Wilde dieren vernielen soms volledige oogsten, tot frustratie van de boeren, die niet mogen jagen op beschermde soorten.

De FAO stelt dat er een aantal relatief eenvoudige maatregelen te nemen zijn om schade aan gewassen te voorkomen, zoals het omheinen van plantages, of het maken van vuur of geluid om de dieren af te schrikken.

LEES OOK

Achim Steiner: Administrator of the United Nations Development Programme
Miami, Puerto Rico, Bermuda, Havana. Op deze en veel andere plaatsen lieten de orkanen dit seizoen een spoor van vernieling achter.
Jürgen Mangelsdorf (CC BY-NC-ND 2.0)
Driekwart van de honing wereldwijd bevat resten van neonicotinoïden, blijkt uit Zwitsers onderzoek in Science.
U.S. Department of Agriculture (CCO)
Genetisch gemodificeerde organismen telen gaat in Noord- en Zuid-Amerika hand in hand met een toenemend gebruik van giftige herbiciden zoals glyfosaat.
budak (CC BY-NC-ND 2.0)
In het Oostenrijkse Seibersdorf heeft het Internationaal Atoomagentschap een nieuwe laboratorium geopend dat landen gaat helpen steriele insecten te introduceren.