Insecten als duurzame vleesvervanger

Nieuws

Insecten als duurzame vleesvervanger

Joren Gettemans

19 januari 2011

Insecten kunnen een prima alternatief vormen voor vlees, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Voedsel op basis van krekels en sprinkhanen kan een wapen zijn in de strijd tegen voedselschaarste en klimaatverandering.

In ontwikkelingslanden vormen wilde insecten vaak al een belangrijk onderdeel van het dieet. Uit een nieuwe studie in de Public Library of Science blijkt nu dat de grootschalige kweek veel minder schadelijk zou zijn voor het milieu dan veeteelt.
 
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit vergeleken de vervuiling van vee en insecten als meelwormen, sprinkhanen en krekels. Ze maten onder meer de uitstoot van lachgas en methaan, broeikasgassen die vele malen sterker zijn dan CO2, en de productie van ammoniak, dat de grond vervuilt en voor eutrofiëring van het water zorgt.

Onbetaalbaar

De resultaten zijn indrukwekkend: in vergelijking met vee stoten insecten voor hetzelfde gewicht aan productie tachtig maal minder methaan uit. Een varken produceert acht tot twaalf keer zoveel ammoniak per kilogram groei als krekels en tot wel vijftig keer zoveel als sprinkhanen. Bovendien blijken insecten hun voedsel veel sneller om te zetten in “vlees” dan zoogdieren.
 
Deskundigen pleiten al langer voor insectenvlees als duurzaam alternatief voor vlees, dat tegen 2050 onbetaalbaar zal worden. Vreemd genoeg dreigt precies het omgekeerde te gebeuren, omdat in grote delen van de wereld het dieet “verwestert”, en er dus minder insecten gegeten worden.