Instroom van taliban in Tadzjikistan?

Nieuws

Instroom van taliban in Tadzjikistan?

Sinds de dood van voormalig Tadzjieks minister Mirzo Zijojev afgelopen week, stijgt de ongerustheid in de internationale gemeenschap over de instabiliteit in de regio nabij de grens met Afghanistan.

Mirzo Zijojev was tijdens de Tadzjiekse burgeroorlog in de jaren negentig bevelhebber van het islamistisch oppositieleger. Hij kreeg een ministerportefeuille aangeboden als deel van het vredesakkoord in 1997. Toen hij deze post verloor in 2006 sloot hij zich aan bij een rebellenbeweging die deel zou uitmaken van een internationaal terroristennetwerk, gelinkt met Al Qaeda.

Onlangs werd hij gearresteerd en zou hij ermee ingestemd hebben de overige bendeleden over te leveren aan de autoriteiten. Een konvooi met Zijojev viel op 11 juli echter in een hiniderlaag, waarbij Zijojev volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gedood werd door zijn strijdmakkers. Meteen wordt, volgens waarnemers, duidelijk dat de overheid het met zijn recente operaties in de regio van de Rasht Vallei niet enkel gemunt heeft op de drugshandelaars, maar dat ze wel degelijk op zoek is naar islamistische militanten en groepen. De regering communiceert daar niet open over, om het wankele imago van Tadzjikistan niet nog slechter te maken.

Eerder rees al ongerustheid over een mogelijk spill-over effect van de gevechten tussen het Pakistaans leger en de Talibanmilities in de Swatvallei in Pakistan. Heel wat leden van het oppositieleger die na de Tadzjikische burgeroorlog vluchtten richting Pakistan zouden hierdoor namelijk  aan het terugkeren zijn naar Tadzjikistan en er de islamistische rebellen versterking bieden.