Minder dan de helft vlinders door intensieve landbouw

© Esiul / Public domain (CC0)

 

Velden in de buurt van intensieve landbouw tellen twee derde minder vlinders dan gelijkaardige velden in natuurgebied. Dat blijkt uit onderzoek in Duitsland.

Duitsland telt zo’n 33.500 soorten insecten maar dat aantal daalt dramatisch. Van de 189 vlindersoorten die gekend zijn in het land, staan er 99 op de lijst van bedreigde diersoorten en zijn er 5 nu al uitgestorven.

De intensieve landbouw wordt vaker met de vinger gewezen voor de snelle teloorgang van insectenpopulaties, en het laatste onderzoek lijkt dat te bevestigen. Een team van de Technische Universiteit van München (TUM) en het Senckenberg Entomologisch Instituut onderzocht welk effect die landbouw heeft op de vlinders in de buurt.

Metingen

Het team mat daarvoor het aantal vlindersoorten in 21 velden in de streek rond München, waarvan er 17 omringd zijn door landbouwgebied, en 4 in natuurgebied liggen. In de graslanden die omringd waren door landbouw telden ze gemiddeld amper 2,7 soorten per bezoek, terwijl dat in de natuurlijke gebieden 6,6 soorten zijn.

Wat betreft de individuele exemplaren is het verschil nog groter: in de gebieden dichtbij intensieve landbouw telden de wetenschappers twee derde minder vlinders dan in de natuurlijke gebieden.

Nood aan ingrepen

“Uit onze resultaten blijkt een duidelijke trend: in de nabijheid van intensief bewerkte akkers, die regelmatig besproeid worden met insecticiden, is de diversiteit van de soorten en het aantal individuele vlinders aanzienlijk lager dan in velden waar het rustiger is”, zegt Jan Christian Habel, hoogleraar aan de Technische Universiteit van München.

“Onze studie benadrukt de negatieve impact van de conventionele, geïndustrialiseerde landbouw op de vlinderdiversiteit”, zegt zijn collega Thomas Schmitt, hoogleraar aan het Senckenberg Entomologisch Instituut.

“Ze toont de dringende nood aan van ecologisch duurzame landbouwmethoden. Bijkomende veldstudies kunnen helpen om de factoren te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de insectensterfte en om de nodige maatregelen te implementeren.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift