Internationale aandacht voor mogelijk boerkaverbod

Nieuws

Internationale aandacht voor mogelijk boerkaverbod

Internationale aandacht voor mogelijk boerkaverbod
Internationale aandacht voor mogelijk boerkaverbod

Er komt -als gevolg van de regeringscrisis- donderdag geen plenaire vergadering meer in de Kamer, waarin ondermeer gestemd ging worden over een wetsvoorstel dat kleding verbiedt die het gezicht geheel of grotendeels verbergt, wat zou leiden tot een verbod op boerka's of nikabs.

Nadat Open VLD vanochtend aankondigde uit de regering te stappen en de daaropvolgende regeringscrisis, bleek donderdagavond dat er geen plenaire vergadering meer zal plaatsvinden van de Kamer.
België zou het eerste Europese land geworden zijn met een boerkaverbod, en dat haalde de internationale pers. De Waalse partij MR heeft het voorstel gelanceerd en werd op 31 maart al goedgekeurd in de kamercommissie Binnenlandse Zaken. Meerderheid en oppositie keurden de tekst goed.
Het voorstel houdt geen letterlijk boerkaverbod in, maar viseert kledingstukken zoals de boerka, die het hele lichaam bedekt, en de nikab, die de ogen vrij laat. Als het voorstel, na goedkeuring door Kamer en Senaat wet zou worden, zouden beide islamitische gewaden uit het openbare leven gebannen worden. Het dragen ervan in het publiek zou strafbaar zijn en beboet worden met 15 tot 25 euro of een celstraf tot zeven dagen.

Veel buitenlandse aandacht

Het Belgisch voorstel krijgt navolging in het buitenland, bijvoorbeeld in Frankrijk, waar de Franse regering gisteren (woensdag) aankondigde over een wettelijk verbod te willen stemmen op het dragen van gelaatsbedekkende sluiers.
De mogelijke goedkeuring van het boerkaverbod krijgt meer aandacht in de buitenlandse pers dan de politieke crisis rond Brussel-Halle-Vilvoorde. ‘In België zelf is er niet zo veel aandacht voor het onderwerp’, schrijft de Nederlandse omroep Radio 1. ‘Dat gebrek aan belangstelling kan te maken hebben met een gemeentelijk boerkaverbod dat al in sommige steden van kracht is. Vijf  jaar geleden is het bijvoorbeeld in Maaseik ingevoerd’, schrijft de omroep.
‘De laatste ronde in de strijd rond de boerka gaat donderdag van start in België’, schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN. Ook de Britse omroep BBC brengt het nieuws over het boerkaverbod en citeert Stefaan Van Hecke van Groen: ‘Indien je goeie integratie en communicatie wil tussen de verschillende gemeenschappen in Brussel is het belangrijk om elkaar te kunnen zien wanneer we elkaar spreken’, zegt Van Hecke aan de Britse omroep.
De Engelstalige versie van de Arabische nieuwszender Al Jazeera opent met het mogelijke boerkaverbod in België. De nieuwssite sprak met een 22-jarige nikabdragende vrouw in ons land die zegt dat ze al regelmatig is lastiggevallen op straat omdat ze de nikab draagt. ‘Ik zal mijn nikab blijven dragen. Indien iemand me vraagt om me te identificeren, zal ik hem uitdoen, maar nadien direct weer opzetten.’
Ook op de microbloggingsite Twitter woedt de discussie over het mogelijke boerkaverbod in België.

Tegenstanders

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft zich tegen het voorstel gekant: ‘We roepen de kamerleden op om het wetsvoorstel te verwerpen’, zegt Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen. ‘aar hebben we goede redenen voor. Een algemeen verbod op gezichtssluiers is in strijd met de mensenrechten, meer bepaald de godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.’
‘De overheid is verplicht de keuzevrijheid van de vrouw te beschermen. Als een vrouw met geweld of dreigementen gedwongen wordt om een boerka of nikab te dragen, moet de overheid ingrijpen. In zulke gevallen moeten het strafrecht en familierecht toegepast worden. Maar een individuele aanpak is noodzakelijk. Ook in dat opzicht kan een algemeen verbod niet’, zegt Karen Moeskops.
Ook Human Rights Watch (HRW) is tegen: ‘Het verbod is een inbreuk op de rechten van degene die hem willen dragen en biedt geen hulp aan vrouwen die verplicht worden om hem te dragen’, zegt Judith Sunderland.
Ida de Queeker van de actiegroep Baas Over Eigen Hoofd (BOEH) zegt op het Nederlandse Radio 1 dat er de afgelopen jaren twee vrouwen in Antwerpen vanwege het dragen van een boerka zijn beboet. ‘Dus waar hebben we het over? Het is symboolpolitiek, stemmingmakerij.’