Internationale douaneactie tegen illegaal afval

Nieuws

Internationale douaneactie tegen illegaal afval

Joren Gettemans

21 juli 2009

Bij een gemeenschappelijke douaneactie in Europa, Azië en Afrika is meer dan 30.000 ton en 1.500 stukken illegaal en gevaarlijk afval in beslag genomen.

Douanediensten in 64 landen werkten samen in de grootschalige actie tegen het illegaal transport van gevaarlijk afval vanuit Europa naar landen in Azië en Afrika. Operatie “Demeter” werd gecoördineerd door het Secretariaat van de World Customs Organisation (WCO).

Douanebeambten in meer dan driehonderd havens en andere grensovergangen werkten aan de actie mee. Ze besteedden extra aandacht aan afvaltransporten, voerden de fysieke controles op en lichtten hun collega’s in over verdachte transporten.

Volgens WCO-baas Kunio Mikuriya konden de internationale douanediensten de groeiende illegale handel in gevaarlijk afval niet langer laten betijen, gezien de vernietigende effecten op de gezondheid en veiligheid van mensen overal ter wereld.

Samenwerking

“Coördinatie, samenwerking en communicatie zijn de vijanden van al wie van de illegale handel profiteert”, zegt Mikuriya in een persbericht. “Het succes van operatie Demeter kan toegeschreven worden aan onze ambitie om het milieu te beschermen voor toekomstige generaties, de sterke politieke wil en het engagement van de leden van de WCO, en de goede samenwerking op de verschillende niveaus.”

De gemeenschappelijke actie had niet alleen tot doel om zoveel mogelijk illegaal gevaarlijk afval te onderscheppen, maar ook de informatiestromen tussen de verschillende douanediensten te verbeteren.

Operatie Demeter vormde onderdeel van het internationale Green Customs Initiative, dat in 2003 gelanceerd werd door het Milieuprogramma van de VN (UNEP), Interpol en de WCO.