Internationale politieactie valt IS-propaganda-machine aan

Nieuws

Actie geleid door Belgische federale aanklagers

Internationale politieactie valt IS-propaganda-machine aan

Internationale politieactie valt IS-propaganda-machine aan
Internationale politieactie valt IS-propaganda-machine aan

Europese, Canadese en Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben in een gecoördineerde actie geprobeerd de propaganda-machine van IS lam te leggen. Dat meldt EUROPOL in een persbericht.

© Fady AlGhorra en Mahoum ElSobky

© Fady AlGhorra en Mahoum ElSobky​

Europese, Canadese en Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben in een gecoördineerde actie geprobeerd de propaganda-machine van IS lam te leggen. Dat meldt EUROPOL in een persbericht.

De actie werd geleid door de Belgische federale aanklagers. Doelwit waren het met IS geaffilieerde Amaq News Agency, al-Bayan radio, Halumu en Nashir nieuwsmedia en de online infrastructuur van de terreurbeweging. Het is een campagne die in 2015 voor het eerst op poten werd gezet. De actie zou de capaciteit van IS om haar denkbeelden te verspreiden, sterk verhinderen, aldus het persbericht van EUROPOL.

Amaq News Agency, aanvankelijk nog gezien als een onafhankelijk medium voor objectieve informatie over IS, werd langsomeer geassocieerd met IS en was het medium dat werd gebruikt om de terreuraanslagen van Parijs, Brussel, Barcelona en Berlijn te claimen. Het agentschap fungeerde dus meer en meer als spreekbuis IS, iets wat de terreurbeweging zelf ook bevestigde in juli 2017.

De speurders hopen dat ze IS-medestanders in Europa die achter de propaganda-machine schuilgaan, kunnen identificeren.

Amaq News Agency wist een robuste online infrastructuur uit te bouwen. Alle propaganda van IS werd in negen talen door Amaq ter beschikking gesteld, meldt EUROPOL. In het uitvoerig onderzoeksdossier “Chat Jihad”op MO* beschrijven Fady AlGhorra en Mahoum ElSobky hoe de inhoud van Amaq relatief gemakkelijk terug te vinden is op sociale media zoals Telegram. Zo tonen ze op overtuigende wijze aan dat veel van die IS-gerelateerde inhoud online een eigen leven leidt, wat het niet eenvoudiger maakt om de propaganda-machine daadwerkelijk te verlammen.

De speurders hopen dan ook dat ze IS-medestanders in Europa die er achter schuilgaan, kunnen identificeren.

EU-commissaris voor de veiligheid Julian King klopt zich daarbij op de borst. ‘De actie bewijst dat we met deze internationale samenwerking, de giftige IS-propaganda die recente terreuraanvallen mee heeft geïnspireerd, kunnen uitroeien.’

Of dat waar is, valt af te wachten. Zo is de aanpak van het illegale downloaden van films en muziek—al wordt dat vermoedelijk niet met dezelfde hoogdringendheid bestreden—nog niet erg doeltreffend gebleken.

Meer weten? Lees het exclusieve dossier “Chat Jihad” op MO* : De Egyptische journalist Mahmoud Elsobky en de Palestijnse televisiereporter en voormalig VN-medewerker Fady AlGhorra gingen een jaar lang, undercover, op zoek naar online gewelddadige jihadistische propaganda, hoe het verspreid wordt en hoe het fenomeen evolueert nu IS militair - bijna - verslagen is.