Internationale steenkoolsector moet niet rekenen op India

Grote internationale steenkoolprojecten die rekenen op uitvoer naar nieuwe markten zoals India zijn geen veilige investering, stelt een nieuw rapport van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

  • CC BY-SA 3.0 Ashish.prajapati90 De steenkoolcentrale van Satpura in Sarni, Madhya Pradesh. CC BY-SA 3.0 Ashish.prajapati90

De Chinese vraag naar steenkool groeit steeds trager en daardoor proberen steenkoolprojecten steeds vaker India als grote nieuwe afzetmarkt voor te stellen. Maar dat is een riskante onderneming, zegt het IEEFA. Op basis van geavanceerde financiële modellen toont het rapport aan dat de problemen van de steenkoolsector in India groter worden als die gebruik maakt van geïmporteerde steenkool.

“Dit rapport is een alarmsignaal voor wereldwijde investeerders en de industrie”, zegt Tim Buckley, directeur van de IEEFA. “Het toont aan dat internationale steenkoolprojecten die op India als potentiële groeimarkt steunen, geen economische basis hebben.”

Hernieuwbare energie

Het rapport toont bijvoorbeeld aan dat steenkool uit het Australische Galilee Basin India niet uit de armoede zouden halen, zoals vaak aangevoerd wordt. Integendeel: het zou de prijzen kunnen doen verdubbelen.

Maar het grootste gevaar voor steenkool is de snelle ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen: de kosten van stroom uit die bronnen is in de afgelopen drie jaar alleen al met 65 procent gedaald in India, en de daling blijft aanhouden. Het rapport toont aan dat hernieuwbare energie niet alleen goedkoper is bij de bouw van een nieuwe centrale, maar op termijn ook nog goedkoper wordt. Dat in tegenstelling tot steenkool, dat afhankelijk is van de internationale markt die in dollars rekent en jaarlijks gemiddeld 4 procent duurder wordt.

“Daarbij komt nog de risicovolle economische en financiële situatie in India, die de onzekerheid verder opdrijft voor bedrijven die afhankelijk zijn van de Indiase capaciteit en wil om steenkool te importeren, met alle gevolgen van dien voor de inflatie, begrotingstekort, economische instabiliteit en energiezekerheid”, zegt Buckley. Voor hernieuwbare energie is er juist goed nieuws, zegt hij. Die wordt steeds goedkoper en effectiever. Wind- en zonne- en waterkrachtcentrales kunnen sneller en goedkoper gebouwd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.