Internationale toppolitici vragen ETA geweld te staken

Nieuws

Internationale toppolitici vragen ETA geweld te staken

Tito Drago

18 oktober 2011

Vooraanstaande figuren uit de internationale politiek hebben de ETA gisteren (maandag) opgeroepen om de wapens definitief neer te leggen. Veel Spanjaarden zijn sceptisch over de bedoelingen van de ETA.

De delegatie die gisteren in het Baskische San Sebastián samenkwam, bestond onder meer uit Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Berthie Aern, voormalig eerste minister van Ierland, en Gerry Adams, de leider van de Noord-Ierse nationalistische partij Sinn Féin.

De onderhandelaars zijn ervan overtuigd dat het conflict beëindigd kan worden met de steun van de internationale gemeenschap. Ze roepen de ETA op om de wapens neer te leggen en onderhandelingen op te starten. Daarnaast roepen ze de Spaanse en Franse regering op om zulke onderhandelingen niet bij voorbaat af te schieten. De onderhandelaars zijn bereid het voortouw te nemen en een comité op te richten waar ze vooral de politieke tak van de Baskische afscheidingsbeweging bij willen betrekken.

Aanslag in Madrid

Berthie Aern riep op tot staatsmanschap en compromisvorming en benadrukte dat het beëindigen van een conflict nooit gemakkelijk is.

Net dat woordgebruik stuit veel Spanjaarden tegen de borst. Voor hen is er geen sprake van een conflict tussen twee actoren, maar van eenzijdige terroristische handelingen. Een deel van de Spaanse bevolking heeft dan ook niet veel vertrouwen in onderhandelingen. “Het enige communiqué dat de moeite zou zijn, is een communiqué waarin de ETA op onomkeerbare wijze het einde (van zijn activiteiten) aankondigt”, zegt Alfredo Pérez Rubalcaba, de socialistische lijsttrekker bij de verkiezingen in november.

De redenen voor dat wantrouwen liggen in het feit dat de regering al meermaals onderhandelingen opstartte die op niets uitdraaiden. Het laatste vredesproces dateert van 2006, toen de ETA een wapenstilstand aankondigde. Daarvan bleef niet veel overeind toen de ETA op 30 december van hetzelfde jaar een aanslag pleegde in de luchthaven van Madrid.

Batasuna

Oppositiepartij Partido Popular (PP), de Volkspartij, keerde zich openlijk af van de conferentie in San Seabastián. “Ze denken dat ze in Ierland of Zuid-Afrika zijn, maar in werkelijkheid hebben ze niet het minste idee in welk land ze zich bevinden noch welk soort conflict zich hier afspeelt”, zegt vicesecretaris Esteban González Pons over de onderhandelaars.  De Partido Popular is momenteel de tweede partij van Spanje, maar alles wijst erop dat zij de volgende verkiezingen zullen winnen en dat Mariano Rajoy, hun voorzitter, de nieuwe eerste minister van Spanje wordt.

Het voormalige Batasuna, de links-separatistische partij die buiten de wet gesteld is, liet vandaag (dinsdag) tijdens een persconferentie weten de oproep van de onderhandelaars te steunen. Ook voor hen is de conferentie in San Sebastián een belangrijke stap in de richting van duurzame vrede in de regio.

Berghof Foundation

De internationale conferentie in San Sebastián werd georganiseerd door een samenwerkingsverband van Baskische en internationale organisaties, zoals de Berghof Foundation, die zich specialiseert in conflictbemiddeling.

De Baskische deelstaatregering was gisteren niet officieel vertegenwoordigd, maar er waren wel afgevaardigden van de regerende socialistische partij en van de gematigde nationalistische partij.