Interpol zoekt negen milieugangsters

Nieuws

Interpol zoekt negen milieugangsters

Interpol zoekt negen milieugangsters
Interpol zoekt negen milieugangsters

IPS

18 november 2014

De Internationale politiedienst Interpol vraagt hulp van de bevolking in de jacht op negen 'milieugangsters', die verdacht worden van misdrijven als stroperij, illegale houtkap of vervuiling op grote schaal.

Het is voor het eerst dat Interpol een “Most Wanted”-lijst van milieucriminelen publiceert. Op de lijst staan verdachten als Sudman Sunoto, bezocht voor illegale houtkap, Ben Simasiku voor het bezit van slagtanden en Feisal Mohamed Ali voor het verkopen van wildtrofeeën. Bij andere gezochte personen, zoals Adriano Giacobone, zijn niet alleen schuldig aan het dumpen van giftig afval, maar ook aan misdrijven als ontvoering, geweld en verboden wapendracht.

“We zijn ervan overtuigd dat de arrestatie van deze individuen tot de ontmanteling zal leiden van internationale georganiseerde misdaadbendes die milieumisdrijven tot een professionele business hebben omgevormd met erg winstgevende opbrengsten”, zegt Stefano Carvelli van Interpol.

Bevolking

Interpol vraagt de bevolking om informatie die tot de arrestatie van een van de mannen kan leiden, zegt Ioannis Kokkinis, inlichtingenofficier bij de politiedienst. “Zelfs het kleinsde detail, waarvan je kan denken dat het onbelangrijk is, kan het potentieel hebben om een zaak open te breken als het gecombineerd kan worden met de bewijzen waarover de politie al beschikt”, zegt Kokkinis. “Soms is een verse blik al wat nodig is om een onderzoek in een stroomversnelling te brengen of het ontbrekende puzzelstuk te vinden en deze individuen te vinden. Sommigen ontsnappen al jaren aan het gerecht.”

De lijst kwam er na een topontmoeting in de Franse stad Lyon, waar speurders uit 21 landen informatie uitwisselen over verdachten. De lijst moet de zoektocht naar de verdachten helpen, maar ze heeft evenzeer tot doel om het publieke bewustzijn aan te wakkeren rond het probleem van milieumisdrijven, die nog te vaak als tweederangsmisdaad worden afgedaan.