Interviews bankendossier

Nieuws

Interviews bankendossier

Interviews bankendossier
Interviews bankendossier

Mathias Bienstman en Berber Verpoest

03 maart 2010

In zijn onderzoek naar de mandaten van de regering bij de Belgische grootbanken sprak MO* ondermeer met oud-premier Jean-Luc Dehaene, Groen!-parlementslid Meyrem Almaci en sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen.

Bij het onderzoek stootte MO* op een ernstig gebrek aan transparantie en ethische normen.

  • Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene kwam in oktober 2008 op vraag van premier Leterme aan het hoofd van de Belgisch-Franse bank. ‘De overheidsbestuurder bepaalt mee de richting waarin de bank kan evolueren. Maar in de praktijk stelt hij geen andere vragen dan de andere bestuurders’, zegt de oud-premier tijdens een interview in het Europees Parlement.

  • Groen!-parlementslid Meyrem Almaci. ‘We hebben nog geen enkele overeenkomst tussen de geredde banken en de regering gezien. We moeten via de pers vernemen wie er in de raden van bestuur zetelt. En van een strategie hebben we nog niets gehoord, die bestaat wat ons betreft dus niet.’

  • ‘Het is een publiek geheim dat het netwerk van Reynders, de zogenaamde Reynders-boys, de aanpak van de bankencrisis orkestreert’, stelt sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen.