Investeerders verliezen interesse in Mexico

Nieuws

Investeerders verliezen interesse in Mexico

Diego Cevallos

15 oktober 2004

Internationale investeerders hebben geen boontje meer voor Mexico. Dat blijkt in elk geval uit een recente enquête - de Mexicaanse regering zegt dat er niets aan de hand is. Volgens experts dreigen investeerders af te haken omdat broodnodige hervormingen op zich laten wachten

Momenteel liggen minstens twintig landen beter in de markt bij investeerders dan Mexico. Dat valt op te maken uit een peiling van het adviesbureau AT Kearney, dat een internationaal samengestelde groep van meer dan 1.000 grote ondernemers naar hun voorkeurslanden voor investeringen vroeg. Van de 25 onderzochte landen kwam Mexico pas op de 22ste plaats. Vorig jaar eindigde Mexico bij een gelijkaardige peiling nog bij de topdrie.

De Mexicaanse minister van Financiën, Francisco Gil, verklaarde donderdag nergens signalen te bespeuren van een verminderd vertrouwen. De Mexicaanse regering gaat er nog steeds van uit dat buitenlandse investeerders dit jaar 15 miljard dollar in het land zullen pompen, 5 miljard meer dan in 2003. Volgend jaar zou Mexico op ongeveer 13 miljard kunnen rekenen.

Maar Mexicaanse ondernemers zijn heel wat sceptischer. Mexico verliest aan aantrekkingskracht als gevolg van interne problemen, een gebrek aan structurele hervormingen en een jammerlijk gebrek aan politieke wil, zegt Rubén Palacios, een vertegenwoordiger van Mexicaanse ondernemingen uit de bouwsector.

De meeste waarnemers geloven niet dat president Vicente Fox in de 26 maanden die hem nog resten, de wetten gestemd krijgt die nodig zijn voor de hervorming van de arbeidsmarkt, de energiesector en de belastingen. Die hervormingen had Fox in het vooruitzicht gesteld bij zijn aantreden eind 2000.

Fox maakte een einde aan zeven decennia alleenheerschappij van de Partij van de Geïnstitutionaliseerde Revolutie (PRI). Dat deed grote verwachtingen groeien bij buitenlandse investeerders. Maar Fox leidt een minderheidsregering en slaagde er niet in bij de oppositie de nodige steun te verwerven voor zijn plannen. Intussen is de strijd om zijn opvolging al ingezet. Maatregelen die pijn doen, zullen dus hoogstwaarschijnlijk worden uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen van 2006.

Mexico biedt investeerders nog altijd economische stabiliteit. Sinds Fox het roer in handen kreeg, bleef de inflatie op jaarbasis beperkt tot vier procent, terwijl de rentevoet rond de 6,5 procent schommelt. Het bruto binnenlands product nam de voorbije vier jaar wel maar met gemiddeld één procent per jaar toe. Andere cijfers zijn nog minder rooskleurig. Tijdens het bewind van Fox verloren 400.000 mensen hun baan. De armoede treft nog altijd meer dan de helft van de 102 miljoen Mexicanen. Volgens het Wereld Economisch Forum verliest Mexico vergeleken met andere landen terrein voor wat de strijd tegen de corruptie en de georganiseerde misdaad, de kwaliteit van de openbare instellingen en de uitvoeringen van wetten aangaat. (PD)