Invoering btw in India opnieuw uitgesteld

Nieuws

Invoering btw in India opnieuw uitgesteld

Ranjit Devraj

23 maart 2005

De langverwachte invoering van btw in India zal opnieuw floppen dit jaar. De hindoenationalistische BJP liep deze week over naar het kamp van de tegenstanders. Het uitstel is een slechte zaak voor de Indiase overheid.

De regering in New Delhi probeert al tien jaar lang een belasting op toegevoegde waarde in te voeren in India - goed een halve eeuw na de uitvinding ervan. Het verzet tegen de invoering van btw is intussen een jaarlijkse traditie geworden naar aanleiding van 1 april, het begin van het fiscale jaar in India.
De anti-btw-lobby draait dan telkens op volle toeren.

Dit jaar tovert de Indiase bedrijfswereld een aprilvis van formaat uit haar zak. De BJP, de partij van de hindoenationalisten en van de bedrijven, acht het plots onwaarschijnlijk dat de btw kan ingevoerd worden in het hele land. De Financieministers van Rajasthan en Gujarat en drie andere deelstaten die door de BJP geregeerd worden, spreken zich plots met één stem uit tegen de invoering van de belasting dit jaar. Ze vinden dat de verschillende deelstaten nog niet klaar zijn voor de invoering.

Nochtans probeerde de BJP zelf zes jaar lang het land warm te maken voor de nuttige maar fel gehate belasting. Sinds de hindoenationalisten in mei vorig jaar uit de federale regering verdreven werd door de Congrespartij en haar medestanders van de UPA-coalitie, heeft ze duidelijk minder haast.

De tegenwerking van de BJP is een streep door de regering van premier Manmohan Singh. Zijn regering heeft btw-inkomsten ingecalculeerd in de begroting 2005-2006. Het parlement debatteert daar momenteel over.

De invoering van btw is al tien jaar een goed idee. Naast het feit dat de schatkist van de deelstaten en van India er wel bij zouden varen, zou ze ook de concurrentiepositie van Indiase bedrijven ten opzichte van China verhogen.

Het concept van een belasting op de productie van goederen en de levering van diensten ontstond in 1955 in Frankrijk. Intussen kennen al meer dan 100 landen een btw-stelsel. De invoering ervan stootte in veel landen op tegenstand. In de VS bijvoorbeeld, werd de belasting jarenlang tegengehouden omdat de staten vreesden dat ze hun macht zouden verliezen. Ook de Indiase buurlanden Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka heffen intussen btw.

In India rijpen de geesten maar traag. De bedrijven weren zich als een duivel in een wijwatervat. Zonder btw moeten ze minder gegevens doorgeven aan de overheid, wat kansen biedt om inkomensbelastingen te ontduiken. P.N. Vijay, de economische specialist van de BJP en bankier van beroep, gaf onlangs publiekelijk toe dat veel Indiase bedrijven tegen de invoering zijn omdat de bestaande belastingsstelsels hen toelaten om belastingen te ontduiken en steekpenningen te innen.

Het ziet ernaar uit dat India nog een hele tijd moet aanmodderen met het verouderde tolsysteem aan checkpoints en deelstaatgrenzen. Het kluwen van verkoopstaksen en talloze tolheffingen is problematisch om meer dan één reden. Gebrek aan duidelijkheid en een belemmering van de binnenlandse handel zijn de meest bekende problemen. Maar bovenal werkt het systeem corruptie in de hand. Steekpenningen zijn schering en inslag aan de tolhuizen. (MM/PD)