‘Caribisch Nederland is al te lang vergeten’

Inwoners Bonaire starten rechtszaak tegen de Nederlandse Staat

Larry Syverson (CC BY-SA 2.0 DEED)

De inwoners van Bonaire lopen - door de stijging van de zeespiegel - ook groot risico op toenemende hitte en het afsterven van koraal. Als de wereldwijde uitstoot niet flink naar beneden wordt gebracht, dreigt eind deze eeuw een vijfde van Bonaire verloren te gaan aan de zee. 

8 inwoners van het Caribische eilandje Bonaire hebben met de steun van Greenpeace een rechtszaak aangespannen tegen hun overheid in Nederland. Die doet niet genoeg om de Caribische Nederlanders te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis, zeggen ze.

De dagvaarding is afgelopen donderdag afgeleverd bij de rechtbank in Den Haag. Daarin vragen de inwoners in de eerste plaats plannen en concrete maatregelen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Daarnaast moet de Nederlandse Staat de CO2-uitstoot zo snel mogelijk terugdringen: tien jaar sneller dan zij nu van plan is. Uiterlijk 2040 moet de broeikasgasuitstoot van Nederland nul zijn, vinden de Nederlanders in Bonaire.

Vergeten stukje Nederland

‘Caribisch Nederland is al te lang vergeten’, zegt Danique Martis (25). ‘Voor Europees Nederland zijn er wel plannen voor bescherming tegen de stijgende zeespiegel en andere gevolgen van de klimaatcrisis, maar voor Bonaire nog niet. Het stemt mij verdrietig om te zien hoe de Nederlandse regering, ondanks dat zij haar verantwoordelijkheid kent, ervoor heeft gekozen om ons recht op een veilige leefomgeving aan de kant te schuiven. Daarom stappen we nu naar de rechter.’

De inwoners krijgen de steun van milieuorganisatie Greenpeace. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Greenpeace is gebleken dat de gevolgen van de klimaatverandering op Bonaire nu al het dagelijks leven raken.

De inwoners van Bonaire lopen - door de stijging van de zeespiegel - ook groot risico op toenemende hitte en het afsterven van koraal. Als de wereldwijde uitstoot niet flink naar beneden wordt gebracht, dreigt eind deze eeuw een vijfde van Bonaire verloren te gaan aan de zee. 

Klimaatzaak

De Nederlandse staat heeft al een aanslepende klimaatzaak verloren. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda haalde in 2015 voor het eerst het wereldnieuws toen het de Nederlandse staat op de knieën dwong voor de rechtbank. De regering ging in beroep en vervolgens was er een cassatieberoep, maar in 2019 maakte de Hoge Raad een einde aan het jarenlang juridisch gevecht, en gaf de Nederlandse regering definitief ongelijk

Enkele jaren later, in 2023, haalde ook de Belgische klimaatzaak het voor het Hof van Beroep in Brussel. Het hof heeft de federale staat en het Vlaamse en Brusselse gewest veroordeeld voor ontoereikend klimaatbeleid en dus een schending van de mensenrechten en de zorgplicht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.