Inwoners Centraal-Afrikaanse Republiek massaal op de vlucht

© UNHCR/Ezzat Habib Chami

Nieuwe vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, komen aan in Tsjaad, op de loop voor nieuwe opflakkeringen van geweld.

Het opflakkerend geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft sinds 2013 niet meer zo veel mensen op de vlucht gejaagd, zegt de VN-Vluchtelingenorganisatie (Unhcr), die spreekt van een “vergeten crisis.”

Vluchtelingen die in Tsjaad aankomen zeggen volgens de vluchtelingenorganisatie dat huizen zijn platgebrand en gewapende groepen ‘iedereen vermoorden die hun pad kruist.’ De VN schatten dat bijna de helft van de bevolking gebrek aan voedsel heeft en dat 2,5 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben.

‘Uit cijfers van eind december blijkt dat er 688.700 mensen intern ontheemd zijn, 60 procent meer dan een jaar daarvoor’, zegt Unhcr-woordvoerder Adrian Edwards. Intussen zijn meer dan 542.000 vluchtelingen uit de CAR geregistreerd in buurlanden, een toename van 12 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. ‘Voor een land met 4,6 miljoen inwoners staan deze twee cijfers samen voor een ongekend lijden van deze mensen’.

Burgeroorlog

Gevechten tussen de hoofdzakelijk islamitische Séléka-rebellencoalitie en de anti-Balaka-militie die grotendeels christelijk is, stortten het land in 2013 in een burgeroorlog. Honderdduizenden mensen vluchtten als gevolg daarvan naar Kameroen, de Democratische Republiek Congo (DRC), Tsjaad en de Republiek Congo.

Sinds december zijn 17.000 Centraal-Afrikanen naar Tsjaad gevlucht

De recente opflakkering van het geweld, in het bijzonder in het noordwesten van het land, leidde sinds eind december tot de vlucht van 17.000 Centraal-Afrikanen naar Tsjaad. Dat is ongeveer tien keer meer dan in heel 2017.

‘De nieuwe ontheemden zeggen dat gewapende groepen hun dorpen aanvallen, huizen in brand steken, voedsel roven en moorden’, zegt Edwards. Hoewel de plaatselijke autoriteiten melden dat ongeveer 15.000 huizen afgebrand zijn en 487 mensen vermoord in het noordwesten, vreest de Unhcr dat dat aantal veel hoger is omdat sommige plaatsen nog ontoegankelijk zijn.

Vergeten crisis

Edwards noemt de situatie van de ontheemden een “door de wereld vergeten crisis.” Hij schat dat bijna de helft van alle Centraal-Afrikanen in 2018 te maken krijgt met gebrek aan voedsel.

‘In 2017 schatten we dat er 209,2 miljoen dollar nodig was om de situatie in de CAR te verlichten. Slechts 12 procent van dat geld kwam binnen, iets meer dan een dollar voor elke benodigde 10 dollar.’ In 2018 heeft de Unhcr voor de situatie in de CAR 176,1 miljoen dollar nodig, schat hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.