iPhone geeft bijscholing

Nieuws

iPhone geeft bijscholing

iPhone geeft bijscholing
iPhone geeft bijscholing

19 maart 2010

Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde hebben samen met Peruviaanse collega's een iPhoneapplicatie ontwikkeld waarmee ze inwoners van afgelegen gebieden willen bijscholen.

De Antwerps-Peruviaanse ontwikkelaars kozen voor het leerplatform Moodle om cursussen, examens en opdrachten te verspreiden. Moodle is gratis, een niet onbelangrijk voordeel in ontwikkelingslanden. Het leerplatform van het Instituut voor Tropische Geneeskunde is bovendien beschikbaar voor de iPhone of iPod Touch, een primeur.

Gratis beschikbaar

Beide instituten stellen de broncode gratis ter beschikking, onder een zogenaamde Creative Commons GNU-licentie. Op die manier kan iedereen over de hele wereld de toepassing gebruiken voor eigen doeleinden (behalve om er geld mee te verdienen).
Zowel ngo’s, kleine organisaties, als bedrijven kunnen nu een volwaardige leeromgeving aanbieden aan mensen die in afgelegen gebieden wonen, waar breedbandinternet een te grote investering zou vragen. Bovendien moeten de deelnemers zich niet meer verplaatsen om de opleiding te kunnen volgen.
De Antwerpse en Peruviaanse onderzoekers zetten het systeem meteen in om gezondheidswerkers van twintig klinieken uit heel Peru een extra opleiding te geven. Deze mensen behandelen 70% van alle patiënten in Peru die met het aidsvirus besmet zijn. De opleiding, die drie maanden duurt, omvat multimedia, 3D-animaties, telefonische groepsdiscussies, cursusteksten, wetenschappelijke artikelen en beleidsdocumenten.