iPhone moet zichzelf opladen

Nieuws

iPhone moet zichzelf opladen

25 september 2012

Apple heeft in de Verenigde Staten een patent aangevraagd voor een oplaadtechnologie die gebruik maakt van beweging. Mogelijk komt die op termijn in producten zoals de iPhone en de iPad terecht.

De fabrikant beschrijft in de patentaanvraag een systeem met magneten die bewegen langs spoelen die op een printplaat gedrukt zijn. “De magneten kunnen bewegen, als de gebruiker het toestel schudt of wandelt of rent terwijl hij het toestel vasthoudt. Zo wordt een spanning opgewekt in de spoelen, die gebruikt kan worden om stroom te genereren.”

Elektromagnetische inductie is niet baanbrekend en wordt nu al ontwikkeld om bijvoorbeeld elektrische voertuigen aan te drijven. Wel de manier waarop de technologie wordt toegepast: Apple wil de spoelen printen op een plaat, net zoals schakelborden op printplaten worden geproduceerd. Op die manier kan het systeem geminiaturiseerd worden.

Het is onduidelijk of en wanneer de nieuwe technologie in consumentenproducten terechtkomt. IT-fabrikanten staan erom bekend dat ze frequent patentaanvragen doen voor systemen die uiteindelijk niet in hun toestellen opduiken. Toch zijn waarnemers ervan overtuigd dat het Apple menens is, omdat de levensduur van de batterij een cruciaal element zal worden in de concurrentiestrijd. De ontwikkeling van een nieuwe, erg zuinige chip in de meest recente iPhone5 past in die denkwijze.