Iraakse oppositie zwaait met mooie beloften in Davos

Nieuws

Iraakse oppositie zwaait met mooie beloften in Davos

Emad Mekay

29 januari 2003

De Iraakse oppositie kreeg gisteren (dinsdag) een platform op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Op aanvraag van de VS kregen negen oppositieleiders de kans om het Davos-publiek te overtuigen van hun goede bedoelingen met Irak, gesteld dat Saddam Hoessein op een dag uit beeld verdwijnt. Ze kondigden aan dat ze hun meningsverschillen aan de kant hebben gezet en dat ze een akkoord hebben bereikt om een federaal Irak te bouwen met een seculier bestuur en een meerpartijenstelsel. Volgens Adil Abdul Mahdi is er ook een akkoord om de oliecontracten met Irak te herzien.

Geen enkele van de negen Irakezen genoot enige bekendheid tot de VS officieel aankondigden dat ze een machtswissel in Irak steunen. Sommige Europese ministers en Irak-kenners vroegen zich de afgelopen maanden openlijk af wat het Iraakse volk te wachten staat als de hopeloos verdeelde oppositie het roer in Bagdad overneemt. Net als Irak is de oppositie een lappendeken van etnische en religieuze groepen. Regelmatig staan Soennieten, Sjiieten, Koerden en Turkmenen met getrokken messen tegenover elkaar.

Ghassan Atiyyah, hoofdredacteur van Iraqi File, kondigde aan dat de oppositiepartijen een akkoord bereikt hadden om een interim-regering te vormen “voor een jaar of twee voor er algemene verkiezingen worden uitgeschreven. “De sektarische verschillen worden zwaar overdreven,” vindt Adnan Pachachi, een voormalig Buitenlandminister van Irak. Wat de Irakezen verdeelt, zijn zuiver politieke verschillen die je in elk land terugvindt. Er zijn liberalen, socialisten, nationalisten en anderen.

De leiders benadrukten dat ze respect aan de dag zullen leggen voor mensenrechten, onderwijs en vrouwenrechten. Hun staat van de dienst in het noordelijke deel van Irak (de zogenaamde ‘no-fly zone’ waar het luchtruim bewaakt wordt door Amerikaanse en Britse vliegtuigen) zou dat bewijzen. Barham Salih, premier van de Iraaks-Koerdische regionale regering, probeerde de angsten voor het islamitisch extremisme weg te nemen bij zijn toehoorders op het Wereld Economisch Forum.

De ‘acte de presence’ van de Iraakse oppositie was niet opgenomen in de agenda van Davos, maar op aandringen van de VS werden de negen uitgenodigd voor een plenaire zitting over de “Vooruitzichten voor Irak”. Ze mochten maandagavond zelfs aanschuiven voor het chique afscheidsdiner met leden van de pers. Tijdens het diner bevestigden sommige oppositieleiders dat ze afspraken hadden met enkele bedrijfsleiders, “mogelijk ook van oliebedrijven.” “Als we de kans hebben om oliebedrijven te ontmoeten, zullen we dat niet laten,” verklaarde Ayad Allawi, die aan het hoofd staat van de oppositiegroep Iraqi National Accord. Maar we zullen over niets concreets praten en zeker niet over contracten.

Anderen wonden er minder doekjes om. Alle oppositiegroepen hebben verklaard dat ze alle oliecontracten die de laatste tien jaar ondertekend werden, zullen evalueren. We zullen hun geldigheid afwegen en zien of ze de belangen van het Iraakse volk dienen, verklaarde Adil Abdul Mahdi, één van de negen oppositieleiders aan IPS. Mahdi is de voorzitter van de Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak. Hij wil niet bevestigen of de oppositieleiders Britse en Amerikaanse oliebedrijven voorrang geven, zoals veel olie-experts denken. “Als dat de Iraakse belangen dient, dan zeg ik ja. Maar vergeet niet dat Amerikaanse bedrijven vaak 20 procent van de winsten afromen, terwijl andere bedrijven slechts 10 procent nemen.

De ontmoeting met de leiders van de Iraakse oppositie betekende meteen het einde van het Wereld Economisch Forum. Davos telde dit jaar zo’n 2.311 genodigden, waaronder 24 regeringsleiders, 82 ministers, 1.300 bedrijfsleiders en 282 mediabonzen.

De negen Iraakse oppositieleiders in Davos waren:

Adil Abdul Mahdi, President, Supreme Council of the Islamic Revolution in Iraq
Riyadh Al Yawar, Member of the Leadership, Iraqi National Congress
Ayad Allawi, Head, Iraqi National Accord
Ghassan Atiyyah, Editor-in-Chief, Iraqi File
Ibrahim Jaffari, Head, Al Dawwa Party
Cuneyt Mengu, Senior Representative, Iraqi Turkmen Cephesi
Adnan Pachachi, Former Foreign Minister of Iraq
Barham Salin, Prime Minister, Sulaymania Kurdistan Regional Government
Hoshyar Zebari, Director for International Relations, Kurdistan Democratic Party.