Iraanse beulen kloppen overuren

Nieuws

Iraanse beulen kloppen overuren

Iraanse beulen hebben tegenwoordig de handen vol. Sinds begin dit jaar zijn al 130 Iraniërs geëxecuteerd. Juni was een recordmaand met 34 executies en één steniging. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty verdubbelde het aantal executies al eens in 2006, tot ongeveer 180.

Op 7 augustus hingen de Iraanse autoriteiten nog zeven mannen op in het openbaar. De staatsmedia zonden de executie rechtstreeks uit. Op een spandoek stond: “Implementatie van het recht verbetert de veiligheid.” Twee dagen later volgde de executie van de twee moordenaars van rechter Hassan Moghaddas in 2005. De twee werden opgehangen op de plaats waar ze Moghaddas hebben doodgeschoten. Moghaddas veroordeelde verschillende hervormingsgezinde activisten.
Ook twee Koerdische journalisten zijn veroordeeld tot de doodstraf. De twee worden ervan verdacht politieke activisten te zijn en zouden in hun artikels opgeroepen hebben tot regimeverandering in Iran. Reporters Zonder Grenzen heeft Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, opgeroepen actie te ondermen tegen de executie.
De mensenrechtenbeweging Amnesty International roept Iran op de doodstraf, en in het bijzonder de doodstraf door steniging, stop te zetten. Jafar Kiana werd, na 11 jaar celstraf, op 5 juli doodgestenigd omdat hij overspel pleegde. Zijn partner, Mokarrameh Ebrahimi, wacht hetzelfde lot. Amnesty klaagt ook de executie aan van gevangenen die op het moment van hun misdaad nog minderjarig waren.
De hoge Iraanse ayatollah Ahmad Jannati prijst de bijdrage van de politie en het gerecht aan het nationaal veiligheidsplan van de overheid: “De executie van criminelen is een van de meest prijzenswaardige acties van de politiediensten”, zegt Jannati op de Iraanse nieuwssite Press TV. Hij hoopt dat de politie haar werk verderzet: “De politie heeft de steun van de hele natie”.