Iraanse buitenlandminister onthult nucleair plan

Iran heeft aan de groep van zes wereldmachten een gedetailleerd voorstel gedaan om de veiligheid van zijn kernprogramma te garanderen. Dat onthult de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif in een gesprek met IPS.

In het voorstel aan de P5+1-groep van landen die met Iran onderhandelen over het nucleaire programma van het land, verzekert Iran dat het geen voorraad van licht verrijkt uranium ter beschikking zal stellen voor de productie van kernwapens, en dat er dus geen risico is op een wapenwedloop.

Het plan werd vorige maand op de vergaderingen met de P5+1 in Wenen voorgesteld. Het zou de verrijking van uranium tot op wapenniveau uitsluiten. “Het voorstel zal ervoor zorgen dat Iran kan doorgaan met de verrijking van uranium, maar het zal ook de nodige garanties bieden dat die verrijking niet de grens van 5 procent overschrijdt”, zegt Zarif.

Splijtstofelementen

Het plan omvat de onmiddellijke omzetting van elke hoeveelheid licht verrijkt uranium naar een oxidepoeder. Dat poeder zou volgens Zarif gebruikt worden om splijtstofelementen te maken voor de reactor van Bushehr, een kerncentrale in de Perzische golf. Voor die omzetting moet het poeder wel naar Rusland worden gestuurd, waar het enkele jaren zal blijven. Iran zelf heeft niet de capaciteit om splijtstofelementen te fabriceren.

Het plan, dat voordien nog niet bekend raakte, maakt deel uit van de bredere onderhandelingsstrategie van Iran. Het land benadrukt de nood aan een grote toename van het aantal nucleaire centrifuges in Iran, een eis die de Verenigde Staten en hun onderhandelingspartners al verworpen hebben. De regering-Obama wil net een sterke daling van dat aantal. “We mogen niet toelaten dat Iran de capaciteit heeft om in minder dan zes tot twaalf maanden genoeg uranium te verrijken om een nucleaire bom te kunnen maken”, klinkt het.

Technische garanties

Zarif zegt dat hij verder geen details kan geven over het Iraanse voorstel, omdat het “nog in de onderhandelingsfase zit”. Maar hij benadrukt dat het hele nucleaire proces specifiek aan de eisen van de Bushehr-reactor moet tegemoet komen.

Hij onthulde dat het Iraanse plan om te garanderen dat het land geen productiecapaciteit voor nucleaire wapens opbouwt, heel gelijkaardig is aan het voorstel dat Iran in maart 2005 deed tijdens een bijeenkomst van de drie Europese leden van de P5+1 (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) in Parijs.

Het voorstel, dat later gepubliceerd werd door de Iraanse regering, omvatte een reeks van “technische garanties” tegen de nucleaire wapenwedloop. Het beschrijft een van die garanties als “een onmiddellijke omzetting van alle verrijkt uranium naar splijtstofstaven, om ook op technisch vlak verdere verrijking onmogelijk te maken”.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift