Iraanse president kruist de degens met rivaal

Nieuws

Iraanse president kruist de degens met rivaal

Andries Tiels

05 juni 2009

In Iran debatteerden de twee belangrijkste presidentskanditaten -Mahmoud Ahmadinejad en Mir Hossein Mousavi- live op televisie. Het werd een ongewoon scherp debat. De Opperste Leider was not amused.

Ahmadinejad opende het debat met een aanklacht tegen de ‘wrede aanvallen en leugens’ gericht tegen zijn persoon. Hij beweerde dat Mousavi onder één hoedje speelt met de twee vorige presidenten van Iran, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani (1989-1997) en Mohammed Khatami (1997-2005). “De drie bundelen hun krachten om mijn regering in diskrediet te brengen”, klaagde de huidige president.
Ahmadinejads drieste aanvallen bereikten hun hoogtepunt toen hij een document bovenhaalde dat schijnbaar naar Mousavi’s vrouw, Zahra Rahnavard, refereerde. Zij heeft actief mee campagne gevoerd met haar echtgenoot. Ahamdinejad trok haar academische kwalificaties in twijfel. Hij vroeg zich af of het realistisch was dat zij twee masterdiploma’s  kon halen terwijl ze actief was als regeringsmedewerker.
De 67-jarige Muosavi liet zich niet verleiden tot een moddergevecht en berispte Ahmadinjad voor het besmeuren van reputaties. “Dit is een zonde. We zijn moslims, we geloven in God. We kunnen niet zomaar mensen noemen en hen beschuldigen.”
De voormalige eerste minister stelde dat de buitenlandse politiek van de huidige president het land beschadigd heeft. “We hebben schande over ons land gebracht. We hebben grove conflicten met ander landen ontwikkeld.” Ook bekritiseerde hij de volharding van Ahamdinejad in de ontkenning van de Holocaust.
Ahmadinejad counterde de kritiek. Hij speelde in op de vaderlandse trots van het publiek . “We zijn nu een nucleaire macht en niemand durft het aan ons te bedreigen”, stelde hij. Vervolgens koos de president er weer voor op de man te spelen. “Waar haal je het geld vandaan om je campagne te financieren”, haalde hij plots uit naar zijn tegenstander. Hij insinueerde dat Mousavi gefinancierd wordt door de zonen van Rafsanjani, die hij beschuldigt van corruptie.
Het debat was het tweede in een reeks van zes televisiedebatten tussen de presidentskandidaten. De twee andere kandidaten, Mehdi Karrubi en Mohsen Rezai, mochten op 2 juni de spits afbijten. Zij debatteerden voornamelijk over de economie en de levensstandaard. Het debat tussen Ahmadinejad en Mousavi, live uitgezonden op 3 juni, onderscheidde zich door de scherpe toon die gehanteerd werd. Het geeft aan dat zij de kandidaten bij uitstek zijn om het presidentiële mandaat binnen te halen.
De spirituele leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, uitte in de Britse krant The Guardian zijn ongenoegen over het verloop van het debat. Hij gaf de Iraanse president een zeldzame veeg uit de pan. Hij hekelde de manier waarop Ahmadinejad de tegenstand onderuithaalde om de bovenhand te halen. Khamenei heeft voordien Ahmadinejad steeds publiek gesteund. Die steun is onontbeerlijk om een tweede termijn in de wacht te slepen.