Teheran wil dat Bagdad financiële verplichtingen nakomt

Irak moet burgers deels zonder stroom zetten nu Iran gaskraan dichtdraait

William John Gauthier (CC BY-SA 2.0)

Het Iraakse ministerie van Elektriciteit heeft afgelopen week aangekondigd dat het minder uren stroom kan verschaffen, nu Iran geen gas meer wil leveren.

De Iraakse overheid waarschuwt haar burgers dat er stroomonderbrekingen zullen volgen nadat Iran cruciale gasleveringen heeft geschrapt. Het buurland van Irak, en diens belangrijkste leverancier van gas en elektriciteit, deed dat nadat Bagdad een cruciale betalingsdeadline miste.

De Iraakse regering had vorige maand een overeenkomst met Teheran aangekondigd, waarbij het tegen 1 juni 1,6 miljard dollar zou betalen om stabiele gasleveringen veilig te stellen voor de komende zomermaanden. Een groot deel van dat bedrag diende al om achterstallige betalingen sinds 2020 goed te maken.

Irak heeft al jaren problemen met zijn elektriciteitsinfrastructuur, dat zwaar beschadigd raakte door de verschillende conflicten die in het olierijke land werden uitgevochten sinds 2003.

Irak heeft al jaren problemen met zijn elektriciteitsinfrastructuur, dat zwaar beschadigd raakte door de verschillende conflicten die in het olierijke land werden uitgevochten sinds 2003. De stroompannes intensiveren tijdens de zomermaanden, wanneer de vraag explodeert door de hete temperaturen. De nood aan airconditioning en verkoeling is dan enorm.

Regeringsvorming

De meeste energiecentrales in Irak gebruiken gasgeneratoren, en Bagdad is voor meer dan een derde van zijn gas afhankelijk van buurland Iran. Het ministerie van Elektriciteit beloofde eerder om de stroomvoorziening te verbeteren tegen de zomermaanden, vandaar de overeenkomst met Iran.

Teheran had echter als ultimatum gesteld dat de Iraakse regering haar financiële verplichtingen moest nakomen tegen 1 juni. Aangezien de Iraakse regeringsvorming muurvast zit, en er ook nog geen president gekozen is, kon Irak de begroting voor 2022 niet goedkeuren. Ook het Iraakse parlement is er niet in geslaagd om tijdig een noodwet goed te keuren om de deal te financieren.

De achterstallige betalingen aan Iran worden verder bemoeilijkt door de Amerikaanse sancties op Iran, waardoor de Islamitische Republiek uitgesloten is van het internationaal betalingsverkeer, aldus de Iraakse regering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.