Irakezen over de VS-verkiezingen

Nieuws

Irakezen over de VS-verkiezingen

Irakezen over de VS-verkiezingen
Irakezen over de VS-verkiezingen

Twee reporters van het weblog Alive in Baghdad, Nabeel Kamal en Ali Al-Le’abiy, trokken deze week door de straten van Bagdad om te polsen naar wat de Irakezen denken van de strijd tussen de twee presidentskandidaten in de Verenigde Staten.

De makers hopen dat de video inzicht geeft in wat de Irakese publieke opinie denkt over de Amerikaanse verkiezingen, vijf en een half jaar na de invasie in Irak. ‘McCain wint, dat is zeker. De Verenigde Staten zijn in oorlog dus zullen ze niemand kiezen die geen oorlog kan voeren, buiten de Republikeinse partij staat, uit een ander land komt of een kleurling is’, zegt een van de geïnterviewden.
‘Het buitenlands beleid van de Verenigde Staten verandert niet door een nieuwe president te installeren’, meent een ander. ‘Je kan niet zeggen dat de Amerikaanse president geen enkele rol van betekenis speelt, maar anderzijds zullen de verkiezingen voor Irak weinig veranderen.’ Enkele van de ondervraagden denken dat het weinig uitmaakt voor Irak of Obama of McCain wint: ‘De situatie in Irak zal weinig veranderen. Beiden behartigen de Amerikaanse belangen.’