Iraanse grondwet erkent bahai’s niet als religieuze minderheid

Iran arresteert toenemend aantal bahai-gelovigen

public domain (CC0)

De lotusvormige Bahaitempel in Dehli, India.

De Iraanse inlichtingendiensten hebben in de afgelopen twee maanden een toenemend aantal bahai’s gearresteerd, zonder duidelijke beschuldiging, meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Bahai’s behoren tot een religieuze minderheid.

In september werden meer dan twintig bahai’s gearresteerd, en ook een gemeenteraadslid dat steun zou hebben uitgesproken voor de bahai’s. De arrestaties vonden plaats in de stad Shiraz en de provincies Isfahan en Karaj.

Volgens een bron van HRW is niet duidelijk waar ze van beschuldigd worden. De autoriteiten hielden ook Mehdi Hajati, een gemeenteraadslid in Shiraz, tien dagen vast.

Onverdraagzaam

“Dat er meer dan twintig mensen zijn gearresteerd in een maand tijd, zonder enige aanleiding, laat zien hoe onverdraagzaam de Islamitische Republiek is ten aanzien van de bahai-gemeenschap in Iran”, zegt Michael Page, plaatsvervangend Midden-Oosten-directeur bij HRW. “De campagne van intimidatie en vervolging gaat zelfs zo ver dat ze gekozen politici die solidariteit durven tonen met bahai-burgers vastzetten.”

De Iraanse grondwet erkent bahai’s niet als religieuze minderheid. De autoriteiten intimideren en vervolgen aanhangers van deze religie geregeld vanwege hun denkbeelden. Ook worden geregeld begraafplaatsen vernield. De autoriteiten verhinderen ook dat bahai-studenten zich inschrijven bij universiteiten.

Fundamentele rechten

Onder het Internationale Convenant inzake Burgerlijke en Politieke Rechten (ICCPR), waar Iran partij in is, houdt vrijheid van religie de vrijheid in om een religie of geloof naar keuze aan te nemen, en de vrijheid om dat individueel of in een gemeenschap met anderen, privé of in het openbaar, te beleven.

“Iran schendt al tientallen jaren de meest fundamentele rechten van de bahai-gemeenschap in het land”, zegt Page. “President Rouhani en zijn kabinet moeten niet langer de suggestie wekken dat ze niet verantwoordelijk zijn voor deze vervolging en er een einde aan maken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift