Iran draait Shirin Ebadi de duimschroeven aan

Nieuws

Iran draait Shirin Ebadi de duimschroeven aan

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn woensdag zes medewerkers van ngo's van Nobelprijswinnares Shirin Ebadi opgepakt.

De Iraanse veiligheidsdiensten onderzochten 11 woningen en arresteerden om onduidelijke redenen Jinous Sobhani, die voor het Centrum voor de Verdediging van de Mensenrechten en de Organisatie voor de Verdediging van Slachtoffers van Landmijnen werkte. Haar computer, gsm en adresboekje werden in beslaggenomen.
‘Waarom wordt een vrouw, die voor onze ngo’s werkt, gearresteerd?’, vraagt Ebadi zich af in een gesprek met nieuwszender CNN. ‘Ik denk dat dit een poging is om de druk te verhogen op de verdedigers van mensenrechten en de Organisatie voor de verdediging van slachtoffers van landmijnen.’
Eind december vielen Iraanse agenten al de kantoren binnen van het ‘Centrum voor de Verdediging van de Mensenrechten’ van Ebadi. Twee computers en verschillende documenten van haar klanten (vooral politieke activisten) werden in beslag genomen. Het kantoor werd op 21 december gesloten.

Bezorgdheid

Ik denk dat dit een poging is om de druk te verhogen op de verdedigers van mensenrechten.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft begin dit jaar al zijn bezorgdheid uitgedrukt over de stijgende druk op Shirin Ebadi. Hij roept de Iraanse autoriteiten op meteen acties te ondernemen om verdere bedreigingen te voorkomen en de veiligheid van Shirin Ebadi te verzekeren.
Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Hassan Qashqavi, heeft daarop gereageerd bereid te zijn Shirin Ebadi te beschermen indien ze dat zou vragen.

MO*lezing

Shirin Ebadi komt naar Brussel voor de eerste MO*lezing. Op 2 maart, om 19.30 uur in het Kaaitheater. Inschrijven kan hier. Meer details over het programma volgen, hou www.MO.be in de gaten.