Iran helpt Irak aan stroom

Nieuws

Iran helpt Irak aan stroom

08 augustus 2008

Het gebrek aan elektriciteit zorgt in Irak voor een crisis die nog aanzwelt nu het kwik in de zomer omhoog klimt en droogte het land teistert. Iran maakt van de noodtoestand gebruik om de Irakezen te helpen daar waar de Verenigde Staten tekort schoten.

Een doorsnee huis in Baquba, hoofdplaats van de provincie Diyala ten noorden van Bagdad, stelt het met minder dan 12 uur elektriciteit per dag. “Het probleem spookt voortdurend in mijn hoofd: wanneer ik plannen maak, moet ik rekening houden met het tekort aan elektriciteit”, getuigt winkelier Abdullah Salim.

Geen stroom betekent geen airconditioning, en bij temperaturen tot een verschroeiende 55 graden vormt dat een bedreiging voor de gezondheid én voor de commerciële zaken. “Toen ik besloot een nieuwe bakkerij aan te kopen, stond ik niet stil bij elektriciteit”, vertelt Mahmood al-Mujamaee. “Ik kan er niet mee werken, want een bakkerij heeft een constante stroom nodig.”

Toch is de situatie er in de voorbij vier maanden op vooruit gegaan, met de hulp van buurland Iran. De Amerikaanse regering en westerse bedrijven zoals Bechtel zijn er niet in geslaagd hun belofte te houden om de infrastructuur te verbeteren. “Nu levert Iran elektrische stroom aan de provincie, zoals bepaald in een contract dat de Iraakse regering twee jaar geleden met het buurland afsloot”, verklaart Naseer Milmy, werknemer van het directoraat-generaal voor elektriciteit.

Voltregelaar

Nu worden de onderbrekingen geprogrammeerd, waardoor huizen per keer twee tot vier uur elektriciteit krijgen. Dat beschouwen de mensen als een belangrijke verbetering, ook al ligt de netspanning van de geleverde stroom doorgaans onder de vereiste 220-240 volt. “Iran zou om de 100 kilometer spanningsregelaars moeten plaatsen, van de grens tot de provincie, om stroomverlies te vermijden”, legt een anonieme ingenieur van het directoraat-generaal uit.

De Iraniërs zijn ermee bezig. “Een andere lijn vanuit Iran zou volgende maand klaar zijn”, schrijft het directoraat-generaal van Diyala in een verklaring. “Dat zal een belangrijke verbetering met zich mee brengen voor de spanning en het aantal uren stroomvoorziening.”

Intussen hebben de inwoners zelf voltregelaars moeten kopen. De prijs voor een regelaar bedraagt afhankelijk van het aantal ampère 80, 200 of 350 dollar. Mensen hebben er vaak meer dan één nodig, en zelfs dan volstaat de huidige stroom niet om grote machines aan te drijven. Sommige elektriciens hebben daarom een toestel gemaakt om de spanning op te voeren. “Er zijn huizen afgebrand door de extreem hoge spanning van deze toestellen”, vertelt een lokale handelaar. “Het is onverantwoord, maar het toont aan hoe hard de bevolking hier te lijden heeft onder de gebrekkige stroomtoevoer.”

Droogte

Vorige maand werd gezorgd voor een betere doorstroom van het rivierwater, waardoor het oppompen van water gemakkelijk gaat. Dat is een opsteker voor mensen die airconditioners op waterdruk in plaats van elektriciteit gebruiken. Tal van airco’s werken op slechts één of twee ampère.

Maar de betere doorstroom van water is mogelijk maar tijdelijk. Het ministerie voor Waterbronnen waarschuwt voor droogte als gevolg van een ongewoon droge winter. Dit jaar viel er slechts 30 procent van de neerslag in de winter vorig jaar. De ministeries van Landbouw en Water beslisten daarom eind mei om enkel strategische gewassen zoals rijst, maïs, zonnebloem, katoen en groenten toe te laten. Ze beveelt de bevolking ook om zuinig om te springen met irrigatie.

Daarenboven heeft Irak deze zomer af te rekenen met stofwinden. Om de drie of vier dagen is de hemel boven Baquba overtrokken met stof. “Dat verergert de situatie van de stroomonderbrekingen”, vindt Luay Ata, vader van vier kinderen. “Mensen kunnen immers ’s nachts niet meer op de daken slapen waar het koeler is.”