Islam-hoorzittingen VS zijn "heksenjacht"

Nieuws

Islam-hoorzittingen VS zijn "heksenjacht"

Islam-hoorzittingen VS zijn "heksenjacht"
Islam-hoorzittingen VS zijn "heksenjacht"

Aprille Muscara

10 maart 2011

Burgerrechtenorganisaties en Amerikaanse moslimgroepen waarschuwen voor de gevolgen van de controversiële hoorzittingen over de extremistische islam in de Verenigde Staten.

Vandaag bespreekt het Comité voor Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden, voorgezeten door Republikein Peter King, de “mate van radicalisering in de Amerikaanse moslimgemeenschap en het antwoord daarop van die gemeenschap.” Het is de eerste hoorzitting in een reeks over terroristische dreiging in de VS.

“De aanpak van King zal jonge mensen radicaliseren”, zegt Muhammad Salim Akhtar, hoofd van de American Muslim Taskforce on Civil Rights and Elections.

Volgens Paul Pillar van het Programma Veiligheidsstudies van de Georgetown University en voormalig CIA-analist voor het Midden-Oosten en Zuid-Azië, geven de hoorzittingen het signaal af dat het Amerikaanse beleid meer gericht is tegen moslims dan tegen terrorisme. “En die visie zorgt voor meer anti-Amerikaanse sentimenten onder moslims”, schrijft hij op zijn blog.

Ondermijnen

De regering van president Barack Obama stuurde de plaatsvervangende adviseur voor nationale veiligheid, Denis McDonough zondag naar de All Dulles Area Muslim Society, waar hij probeerde de kritiek op de hoorzittingen te weg te nemen.

“Van de gewelddadige extremisten die we gearresteerd hebben en die valselijk beweren dat ze in de naam van de islam strijden, weten we dat ze één ding gemeen hebben: Ze geloven allemaal dat de VS in oorlog zijn met de islam en dat dat geweld tegen Amerikanen rechtvaardigt”, zei hij voor een publiek van ongeveer tweehonderd mensen.

“We proberen die ideologie actief en agressief te ondermijnen”, verklaarde McDonough. “We leggen de leugen bloot dat Amerika en de islam op een of andere manier een conflict met elkaar hebben. Daarom maakt president Obama keer op keer duidelijk dat de VS niet in oorlog is en ook nooit in oorlog zal gaan met de islam.”

“In plaats van hele gemeenschappen te veroordelen, moeten we samenwerken en hen evengoed beschermen”, zei McDonough.

Politiek theater

Critici noemen de hoorzitting die vandaag gehouden wordt “ongepast”, “contraproductief” en een “heksenjacht.”

Alejandro Beutel, bestuurs- en beleidsanalist van de Muslim Public Affairs Council, noemt de hoorzitting “eerder politiek theater dan een poging werkelijke problemen op te lossen.” Volgens hem “staat een hele religie terecht.”

Tegenstanders van de hoorzittingen vrezen dat ze zullen leiden tot meer xenofobie, een verschijnsel waar het land al in toenemende mate mee te maken heeft. Vorig jaar liepen de emoties hoog op over plannen een islamitisch centrum te bouwen vlakbij Ground Zero. In het hele land werden aanslagen op moskeeën gepleegd en tegenstander organiseerden een ‘Verbrand-de-Koran-Dag’.

In de aanloop naar de hoorzittingen zei King in interviews dat 80 tot 85 procent van de moskeeën onder controle van radicale moslims staan, een bewering die alom wordt tegengesproken. Hij beweerde ook dat moslimleiders pogingen om potentiële terroristen op te sporen, tegenwerken.  
 
Beutel stelt daar tegenover dat volgens een rapport van de Duke University en de University of North Carolina, 40 procent van de aangiften over terrorismeverdachten sinds 2001 afkomstig was uit de moslimgemeenschap.