Israël en India slaan handen in elkaar na verkiezing Modi

India en Israël willen in de toekomst nog hechter gaan samenwerken. Dat lieten Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu en de pas verkozen Indiase eerste minister Narendra Modi weten.

  • © debs (CC BY-NC-SA 2.0) © debs (CC BY-NC-SA 2.0)

Netanyahu feliciteerde Modi en zijn Bharatiya Janata Party (BJP) afgelopen vrijdag met de overwinning en drukte zijn bewondering uit voor de Indiase democratie. Hij vertelde zijn kabinet achteraf dat er ‘langs hun kant [de BJP] ook een sterke wil is om de economische banden met de staat Israël verder te ontwikkelen.’

Modi verklaarde in het verleden al dat hij als mogelijke volgende eerste minister van India geschiedenis kon schrijven door een brug te bouwen naar de “Joodse staat”.

“Trouwe nieuwe bondgenoot”

Met Modi’s verkiezing krijgt Israël er volgens de International Business Times een “trouwe nieuwe bondgenoot” bij in Zuid-Azië. Modi was dertien jaar lang premier van deelstaat Gujarat en dankte de economische successen van zijn regio deels aan zijn relaties met Israël. Israël investeerde immers enkele miljarden in onderzoek en ontwikkeling, zonne-energie, farmaceutica, infrastructuur en waterrecyclage.

India heeft altijd al sterke economische relaties gehad met Israël. Onder de vorige BJP-regering (1999 – 2004) kregen deze relaties een enorme boost. Zo bezocht toenmalige Israëlische eerste minister Ariel Sharon India in 2003 en kwamen enkele BJP-leiders naar Israël om de samenwerking op vlak van handel, landbouw en defensie te bespreken.

De totale handel tussen de twee landen zou jaarlijks goed zijn voor zo’n elf miljard euro. De defensie-industrie alleen is al goed voor zeven miljard. De interesse om samen te werken op vlak van informatietechnologie en biotechnologie is de laatste jaren nog sterk toegenomen. Een Indiase zakendelegatie reist deze week dan ook naar Israël om deel te nemen aan de Tel Aviv MIXiii 2014 conferentie voor biotechnologie en hightech.

Verenigd in de strijd tegen het moslimterrorisme

Het feit dat de Israëlisch-Indiase relaties floreerden onder de vorige BJP-legislatuur, overtuigt observatoren ervan dat ‘het niet enkel om een partnerschap op vlak van defensie gaat, maar om een relatie op basis van sterke religieuze en ideologische gronden’, zo stond te lezen in een rapport van The Diplomat.

De vijandige retoriek van de BJP ten opzichte van Pakistan en de moslimwereld vindt volgens de International Business Times gehoor bij Israël. De hindoenationalistische BJP begon haar carrière met een haatprogramma tegenover minderheden, dat ze vandaag minimaliseert ten voordele van retoriek over goed bestuur en economische groei.

Volgens de International Business Times zien beide landen zichzelf als slachtoffers van islamitische terreur en voelen ze zich verenigd in hun strijd daartegen. Zo zei de nationale veiligheidsadviseur van de toenmalige BJP-regering, Shri Brajesh Mishra, tijdens een toespraak in Washington DC in 2003 dat India, Israël en de Verenigde Staten ‘samen het lelijke aanzicht van het hedendaagse terrorisme moeten trotseren.’

Geen extreme verslechtering van de relaties met de Arabische wereld

De Indiase relaties met de moslimwereld hebben te lijden gehad onder India’s erkenning van Israël. Omwille van geopolitieke belangen kan het land zich echter geen al te provocatieve uitspraken over conflicten in het Midden-Oosten veroorloven. India is bijvoorbeeld afhankelijk van olie uit Iran en Saoedi-Arabië. Ook het geld dat de miljoenen Indiërs die in het Midden-Oosten werken naar huis opsturen, is een welgekomen bron van inkomsten.

Volgens Sumit Ganguly, professor politieke wetenschappen aan de Indiana University, zullen hechtere relaties tussen India en Israël dan ook niet noodzakelijk leiden tot slechtere relaties met de Arabische wereld. ‘Toen de BJP de vorige keer het land bestuurde, haalde de partij ook de banden aan met Israël, maar slaagde er tegelijkertijd in om goede relaties met de Arabische wereld en Iran te bewaren’, vertelde hij aan de International Business Times.

Ook Michael Kugelman, Zuid-Azië-expert aan het Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington DC, stelt dat ‘India de afgelopen jaren een indrukwekkende diplomatieke evenwichtsoefening realiseerde, waarin het land tegelijkertijd banden met Israël en Iran nastreefde zonder dat dit negatieve gevolgen had.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift