‘Israël gebruikt zijn macht om de weg vrij te maken voor illegale uitbreiding nederzettingen’

Israël wil opnieuw basisschool afbreken op de Westelijke Jordaanoever

© Teuters / Mohamad Torokman

Scholieren van de Ras Al-tin school verzamelen voor aanvang van de les, begin oktober 2020. Volgens de Noorse vluchtelingenraad (NRC) nam het Israëlische leger tussen 31 augustus en 10 september al vier keer bouwmaterialen en gereedschap in beslag, inclusief het dak van de school, bureaus en stoelen.

De Noorse Vluchtelingenraad (NRC), een van de grootste humanitaire ngo's, maakt zich ernstig zorgen over plannen van het Israëlische leger om een Palestijnse basisschool in de herdersgemeenschap Ras At-Tin af te breken. Het schooltje op de Westelijke Jordaanoever is onder meer door Europa gefinancierd.

‘Het gaat om kwetsbare kinderen voor wie het leven al erg moeilijk is. Israël heeft als bezettende macht de plicht te voorzien in hun onderwijs en basisbehoeften’, zegt Carsten Hansen, regiodirecteur bij de NRC. ‘In plaatst daarvan gebruikt het zijn macht om het tegenovergestelde te doen: hen het fundamentele recht op onderwijs te onthouden en de weg vrij te maken voor illegale uitbreiding van nederzettingen.’

Bouwvergunning

De school voor kinderen uit de gemeenschap Ras At-Tin, ten oosten van de stad Ramallah, telt vijftig leerlingen. Zonder deze school zouden de kinderen 50 kilometer moeten lopen naar een school in het nabijgelegen dorp Al-Mughayyer.

In 2019 noteerde het Education Cluster 328 incidenten rond scholen, waaronder vernieling van de onderwijsinfrastructuur.

De Europese Unie en diverse lidstaten gaven humanitaire steun voor de bouw van de school. Volgens de NRC nam het Israëlische leger tussen 31 augustus en 10 september al vier keer bouwmaterialen en gereedschap in beslag, inclusief het dak van de school, bureaus en stoelen. Het argument hiervoor was dat Israël geen bouwvergunning had verstrekt. Israël weigert 98 procent van de Palestijnse aanvragen voor bouwvergunningen in het gebied, zegt de NRC.

Duizenden leerlingen getroffen

Het Education Cluster, een forum dat zich inzet voor onderwijsfaciliteiten, stelt dat Israël dit jaar drie scholen op de Westelijke Jordaanoever deels of geheel heeft afgebroken, inclusief in Oost-Jeruzalem. Voor 52 andere scholen dreigt hetzelfde lot.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
In 2019 noteerde het Education Cluster 328 incidenten rond scholen, waaronder toegangsbeperkingen, aanvallen op leerlingen en personeel en vernieling van de onderwijsinfrastructuur. In totaal zouden 19.913 leerlingen daarvan de negatieve gevolgen hebben ondervonden.

Sinds het begin van dit jaar rapporteerden de Verenigde Naties 555 acties waarbij Israël bouwwerken op de Westelijke Jordaanoever sloopte. Daarbij raakten 747 mensen gedwongen ontheemd, inclusief 382 kinderen. Meer dan 2700 mensen hadden last van andere negatieve gevolgen.

Het ging om 217 woonhuizen en 45 voorzieningen op het gebied van water, sanitatie en hygiëne. Donorlanden hadden 93 procent van deze bouwwerken en faciliteiten opgezet via humanitaire hulp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.