Israël gaat voorstanders boycot toegang tot het land weigeren

Nieuws

Israël gaat voorstanders boycot toegang tot het land weigeren

Israël gaat voorstanders boycot toegang tot het land weigeren
Israël gaat voorstanders boycot toegang tot het land weigeren

Sam Kniknie

09 augustus 2016

De Israëlische regering maakte zondag 7 augustus bekend dat ze een werkgroep opricht die buitenlandse BDS-activisten moet opsporen. Zo wil Israël tegengaan dat vreemde actievoerders het land binnenkomen om te protesteren.

De minister van Binnenlandse Zaken, Aryeh Deri, en de minister van Publieke Veiligheid, Gilad Erdan, zeiden dat in een gezamenlijke verklaring. De werkgroep zal buitenlandse aanhangers van de BDS-beweging identificeren en zo nodig het land uitzetten of de toegang tot Israël ontzeggen.

BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties. De beweging, ondertussen elf jaar oud, heeft als doel om aandacht te vestigen op het lot van de Palestijnse gemeenschap. De BDS-beweging verdedigt ‘het eenvoudige principe dat Palestijnen evenveel rechten hebben als de rest van de mensheid’, zo staat op hun website te lezen. De activisten promoten onder andere de boycot van Israëlische producten en economische en politieke sancties tegen Israël.

Toeristenvisum om actie te voeren

Minister Erdan beschuldigde op Facebook buitenlandse activisten ervan een toeristenvisum te misbruiken om te komen protesteren in het land. Met de oprichting van de werkgroep wil hij die trend een halt toeroepen.

By Claudia Gabriela Marques Vieira CC BY-SA 2.0

Isräel wil buitenlandse activisten weren.

By Claudia Gabriela Marques Vieira CC BY-SA 2.0

Een anonieme regeringsbron zei aan het Israëlische nieuwsplatform Haaretz dat de inlichtingendienst al informatie verzameld heeft over actievoerders. De bron voegde daaraan toe dat die informatie gebruikt zal worden om op een legale manier activisten toegang tot het land te ontzeggen.

‘Wij staan niet toe dat de staat Israël iets wordt aangedaan.’

Israël doet de beweging vaak af als een mislukking maar gaat nu toch voor een hardere aanpak. Minister van Binnenlandse Zaken, Deri, liet er geen twijfel over bestaan: ‘Wij nemen onze verantwoordelijkheid om eender welke boycot de kop in te drukken en duidelijk te maken dat we niet toestaan dat de staat Israël iets wordt aangedaan.’

Niet enkel buitenlandse activisten geviseerd

De Israëlische economie lijdt zichtbaar onder dalende investeringen. Volgens een rapport van de United Nations Conference on Trade and Development zijn de buitenlandse investeringen in 2014 met 46 procent gedaald. De auteurs van het rapport wijten dat deels, maar zeker niet volledig, aan de invloed van de BDS-beweging op de internationale gemeenschap.

Om de boycot tegen te gaan pakt de regering nu de beweging aan. Daarbij focust Israël zich niet enkel op buitenlandse demonstranten. In mei van dit jaar werd de reisvergunning van de oprichter van BDS en inwoner van Israël, Omar Barghouti, niet langer verlengd. Mensenrechtengroepen waren toen van oordeel dat dat was om te vermijden dat Barghouti in andere landen BDS zou gaan promoten.

By Takver CC BY-SA 2.0

Minister Erdan hoopt om een boycot strafbaar te maken.

By Takver CC BY-SA 2.0

Minister Erdan sprak gisteren in The Jerusalem Post zijn wens uit om een boycot strafbaar te maken voor inwoners van Israël. ‘Het is natuurlijk ingewikkelder omdat dat in conflict komt met de vrijheid van meningsuiting’, vertelt hij, ‘maar we zullen echte stappen nemen tegen deze mensen.’

Onduidelijkheid over concrete uitvoering

Het blijft echter gissen naar de exacte werking van de taskforce. De regering gaf geen informatie prijs over de basis waarop mensen toegang tot het land wordt ontzegd. Het is niet duidelijk of de inlichtingendienst concrete informatie over personen verzamelen of dat ze kijken naar het lidmaatschap van actiegroepen.