Israëlische ambassadeur: 'De jihadisten staan voor uw en onze deur.'

Op 16 september was de Israëlische ambassadeur in België, Jacques Revah, te gast in de kamercommissie Buitenlandse Zaken. Dit was een week nadat de Palestijnse ambassadeur gehoord werd in diezelfde commissie en waarschuwde voor het gevaar op een ‘godsdienstoorlog’ indien een tweestatenoplossing uitblijft. MO* ging opnieuw luisteren.

 

Revah bedankte de kamerleden uitdrukkelijk om hem de kans te geven het ‘eenzijdige verhaal dat in de media wordt opgevoerd over Gaza’ bij te stellen.

De toestand is volgens hem immers veel ingewikkelder dan sommigen het voorstellen.

‘Wij hebben deze oorlog niet gewild’

© Israëlische Ambassade in België en Luxemburg

‘Moeten we onze excuses aanbieden omdat we ons beschermen tegen dagdagelijkse bedreigingen?’

De Israëlische ambassadeur benadrukte dat Israël deze oorlog niet heeft gewild. Hij had het over een preventiecampagne gericht op het vernietigen van tunnels en het verhinderen van raketvuur op Israël. ‘Moeten we onze excuses aanbieden omdat we ons beschermen tegen dagdagelijkse bedreigingen?’, aldus Revah.

De ambassadeur betreurde het hoge aantal burgerdoden, maar zei dat Israël geen schuld treft. ‘Hamas gebruikt menselijke schilden. Het gijzelt de Israëlische bevolking, maar evengoed de Palestijnen in Gaza’.

Revah stelde dat Israël twaalf verschillende staakt-het-vurens aanbood, en dat Hamas verantwoordelijk is voor de meeste burgerslachtoffers. ‘Indien Hamas het tweede voorstel tot staakt-het-vuren had aanvaard waren er geen 1500 maar slechts 280 Palestijnse burgers om het leven gekomen’.

Revah betwistte ook dat Israëlische soldaten zonder onderscheid op burgers schoten. Mannelijke Gazanen van militaire leeftijd (17-39 jaar) maken volgens hem 57 procent van de slachtoffers uit, terwijl ze maar 16 procent van de bevolking vertegenwoordigen.

‘Beweren dat Israël zonder enig onderscheid schoot is verkeerd, deze cijfers zijn daar het bewijs van’, aldus Revah.

Insinuaties dat Israël de oorlog was gestart om het vredesproces te saboteren deed hij af als onzin. ‘Israël toont keer op keer geduld en bewijs van goede wil en compromisbereidheid. Wij wachten op wederkerigheid, de Palestijnen moeten ook hun verantwoordelijkheid opnemen’.

Revah verwees naar de evacuatie van Israëlische kolonies uit Gaza in 2005, en stelde dat Israël enkel raketten in de plaats kreeg. ‘Israëli’s hadden vijftien seconden om een schuilplaats te vinden, ouders werden geconfronteerd met een dilemma: welk kind of welke grootouder brengen we eerst naar de beveiligde ruimte?’

‘Er is nooit een blokkade van Gaza geweest’

Revah benadrukte verder dat Gaza géén geïsoleerde plek is. ‘Er is nooit een echte blokkade geweest. Een echte blokkade is als er niets of niemand binnen of buiten gaat. Israël verbiedt enkel goederen die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt’.

De ambassadeur stelde dat Israël samenwerkt met de VN en ngo’s om dagelijks honderden vrachtwagens met goederen toe te laten tot Gaza.  

‘Palestijnse Autoriteit moet haar verantwoordelijkheid nemen in Gaza’

‘Ik zie geen enkele andere oplossing dan de Palestijnse Autoriteit te dwingen de bovenhand in Gaza te nemen.’

De Israëlische ambassadeur zei dat Gaza bevrijd moet worden van Hamas. Hij pleitte voor een volledige demilitarisering van alle gewapende groepen en een terugkeer van de Palestijnse autoriteit naar Gaza.

De internationale gemeenschap moet hiertoe druk uitoefenen, en ‘massale steun’ leveren voor de heropbouw van Gaza. Economische groei en ontwikkeling van Gaza is volgens Revah het meest effectieve tegengif voor de ideologie van Hamas.

‘Ik zie geen enkele andere oplossing dan de Palestijnse Autoriteit te dwingen de bovenhand in Gaza te nemen’, aldus Revah.

Rusty Stewart (CC BY-NC-ND.0)

 

‘Hamas is gelijk aan IS’

‘Hamas, IS, Al Qaida en Boko Haram zijn takken van dezelfde boom. De jihadisten staan voor uw en onze deur.’

Revah stelde Hamas uitdrukkelijk op één lijn met de gruweldaden van IS in Irak en Syrië.  ‘Hamas is een fundamentalistische en antisemitische organisatie die zich niet onderscheidt van IS, Al Qaida en Boko Haram. Het zijn takken van dezelfde boom, die allen de Sharia willen invoeren, christelijke minderheden vervolgen, geen respect hebben voor vrouwenrechten en de vernietiging van Israël willen’.

De ambassadeur waarschuwde ook het Westen: ‘Dat terrorisme kent geen grenzen meer. De jihadisten staan voor uw en onze deur’.

Israël zegt enkel bereid te zijn met Hamas te praten ‘als ze een betrouwbare partner zijn’ en ze aan de drie voorwaarden van het zogenaamde kwartet voldoen – het afzweren van geweld, de erkenning van het bestaansrecht van Israël en het respecteren van eerdere akkoorden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.