Israel boycot racisme-top VN

Nieuws

Israel boycot racisme-top VN

Imke van den Akker

20 november 2008

De Israëlische regering zal volgend jaar niet aanwezig zijn op de VN-conferentie tegen racisme. Minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, noemt de World Conference Against Racism (WCAR) een “anti-Israël-tribunaal”

De bijeenkomst, komend jaar april in het Zwitserse Genève, is een vervolg op de VN-Wereldconferentie die begin september 2001 plaatsvond in het Zuid-Afrikaanse Durban. Die conferentie verliep uiterst moeizaam: de Verenigde Staten en Israël besloten al na enkele dagen terug te keren naar huis. Reden hiervoor was de resolutie, waarin Israël een ’racistische apartheidsstaat’ genoemd werd, die zich schuldig maakt aan ’genocide’ en ’etnische zuiveringen’.

Hetzelfde liedje

Tijdens Durban I was er niet alleen veel kritiek op die tekst, maar ook op de taal die bepaalde ngo’s gebruikten over Joden. Er circuleerden toen antisemitische pamfletten over het ‘helaas onafgemaakte werk van Hitler’. Er werden cartoons verspreid  met grootneuzige Joden met bloed aan hun handen en er werd gedemonstreerd met slogans als ’Kill the Jews’.

Volgens Israël lijkt het deze keer weer de verkeerde kant uit te gaan. Volgens Livni wordt ook deze  bijeenkomst overschaduwd door ‘antisemitisme’:  ‘Israël is zich heel bewust van het belang van de internationale strijd tegen racisme, maar de conferentie is bevooroordeeld tegen Israël. Ze legitimeert haat en extremisme onder de vlag van de strijd tegen racisme en wil de Joodse staat onderuit halen.’ Dat oordeel baseerde ze op ontwerptekst van de voorbereidingscommissie van de conferentie. In dat document wordt gesproken over de ‘benarde toestand van het Palestijnse volk onder buitenlandse bezetting’. Daarmee bevestigt Livni dat elke kritiek op het bezttingsbeleid van de Israëlische staat afgeblokt wordt met verwijzingen naar antisemitisme.

Ook uit andere hoeken van de internationale samenleving komt kritiek op de komende conferentie. In april zette Elie Wiesel, overlevende van de Holocaust en Nobelprijswinnaar van de Vrede, een advertentie in de grote Amerikaanse kranten. ‘Nee zeggen tegen Durban II’ is volgens hem de enige manier om het wereldwijd groeiende antisemitisme tegen te gaan. Pascal Bruckner, een Franse filosoof, sloot zich in juni bij deze mening aan. ‘Europa moet een stevig standpunt innemen tegen deze poppenkast: boycotten, simpel en duidelijk.’

Oproep

“Wij verzoeken de internationale gemeenschap om niet aan de conferentie deel te nemen. Die heeft alleen tot doel heeft om haat te kweken tegen Israel”, zei Livni woensdag op de Algemene Vergadering van de Verenigde Joodse Gemeenschappen.

Met de aankondiging niet naar de conferentie te komen, is Israël het tweede land dat Durban II boycot.  Canada besloot in januari dit jaar dat het niet zal meedoen aan de vervolgconferentie. Gezien de voorbereidingen, heeft het land zijn vertrouwen op een goede afloop opgegeven. Nederland, Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië blijven ook weg als het Israëlisch-Palestijnse conflict de boventoon voert.