Israël optimistisch dat Hamas toegeeft (analyse)

Nieuws

Israël optimistisch dat Hamas toegeeft (analyse)

Jerrold Kessel en Pierre Klochendler

15 januari 2009

Israel is optimistisch dat Hamas zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren aanvaardt. Volgens betrouwbare bronnen heerste woensdagavond (14 januari) een “we hebben gewonnen”-sfeer bij de Israëlische regering.

Het Israëlische leger zei dat zijn vliegtuigen de voorbije nacht (14 op 15 januari) 70 doelwitten hebben aangevallen. Deze voormiddag (15 januari) landden 15 Hamasraketten in het zuiden van Israël. Het geweld stopt niet maar ook de pogingen om een diplomatieke oplossing te bereiken schakelden op twee fronten, in Caïro en Washington, in de hoogste versnelling.
“De oorlog is nog niet voorbij, maar we zijn aan het begin van het laatste hoofdstuk”, zei Eytan Ben-Eliyahu, de voormalige commandant van de Israëlische luchtmacht, woensdagavond (14 januari) op de Israëlische televisie. “Dit is het beslissende moment.”

We hebben gewonnen

Vier dagen later dan gepland werd Amos Gilad, hoofd van politieke-veiligheidsbureau van het ministerie van Defensie, naar Caïro gestuurd om meer te vernemen over Hamas’ mogelijke aanvaarding van het Egypische plan voor een staakt-het-vuren. De beslissing om Gilad uiteindelijk te sturen werd woensdag laat genomen door Israëls leidende trio: eerste minister Ehud Olmert, defensieminister Ehud Barak en minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni. Volgens betrouwbare politieke bronnen was er een “we hebben gewonnen”-sfeer tijdens de vergadering en werd het moment rijp geacht voor een snel staakt-het-vuren.
Israëls optimisme dat Hamas voor Israëls voorwaarden plooit, is gebaseerd op berichten dat Hamas niet langer de terugtrekking van de Israëlische troepen uit Gaza eist alvorens het vuren te staken. Hamas dringt alleen nog aan op een terugtrekking “enkele dagen” na het staakt-het-vuren, iets waar Israël kan mee leven.
Hamas heeft naar verluidt ook toegegeven op een ander belangrijk Egyptisch
voorstel, namelijk om de grens tussen Egypte en Gaza aan Palestijnse zijde te laten controleren door de Palestijnse Autoriteit en niet door Hamas.
Er blijft nog één belangrijk punt van discussie bij Hamas. “We willen dat het (staakt-het-vuren) niet langer dan een jaar duurt en dan gaan we kijken of het werkt”, zei Hamasleider Mohammed Nasser in Caïro. Ook over de timing van het heropenen van de grens tussen Gaza en Israël is nog geen akkoord.
Israël lijkt tevreden dat het wapengeweld indruk heeft gemaakt op Hamas. “Ze zullen nu wel twee keer, en drie keer, nadenken voor ze nog raketten afvuren”, zei Livni op de Israëlische televisie.
Voor Israël is de oorlog pas een succes als er ook een effectief mechanisme komt dat de herbewapening van Hamas onmogelijk maakt. “Dat is iets dat rechtstreeks tussen de Egyptenaren en ons moeten worden besproken”, klonk het in Israëlische regeringskringen. Maar tegelijk vraagt Tel Aviv aan Washington “een grotere inspanning” om “de beschermingszone” uit breiden waar men wapens, die vooral uit Iran en via Soedan komen, kan onderscheppen voor ze de grens Egypte-Gaza bereiken. Israël vraagt ook meer hulp van de inlichtingendiensten en Amerikaanse en Europese technologie om de tunnels te detecteren waardoor Hamas zijn raketten binnensmokkelt.
Israël beseft stilaan dat de politieke en diplomatieke schade als gevolg van het aanhoudende lijden van de bevolking in Gaza groter begint te worden dan de rechtstreekse winst die het op Hamas gemaakt heeft.
De voorbije drie weken is Israël erin geslaagd te omzeilen wat in elke oorlog in het Midden-Oosten opduikt: een poging om het hele Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen en daarmee ook Israëls 42 jaar durende bezetting van Palestijnse gebieden. In deze oorlog wachten beide kampen op het moment dat de volgende Amerikaanse president, Barack Obama, een nieuw poging waagt om tot een oplossing voor beide staten te komen.