'Israël pleegde al eerder schendingen'

Nieuws

'Israël pleegde al eerder schendingen'

'Israël pleegde al eerder schendingen'
'Israël pleegde al eerder schendingen'

Joke Droeshout

02 juni 2010

De Israëlische aanval op de hulpvloot voor de Gaza-strook zou een schending van het internationaal recht zijn. Midden-Oostenexpert Koen De Groof zegt dat het niet de eerste keer is dat Israël iets doet wat niet mag op buitenlands grondgebied.

In de krant De Standaard heeft Jan Wouters, hoogleraar internationaal recht aan de KU Leuven, het over twee gevallen wanneer geweld op volle zee is toegestaan: als de VN-Veiligheidsraad daartoe een mandaat geeft of als het om zelfverdediging gaat.
‘Dat laatste is de kaart die Israël momenteel probeert te trekken’, zegt Koen De Groof, tot voor kort beleidsmedewerker voor Israël/Palestina bij CIDSE, het internationaal netwerk waar Broederlijk Delen deel van uitmaakt.
‘Israël beweert dat de mensen op de boot geen activisten waren, maar terroristen. Ze laten uitschijnen dat het konvooi een bedreiging vormde voor de veiligheid van Israël’, zegt De Groof. Het land werd in het verleden al meermaals beschuldigd van schendingen van het internationaal recht maar Israëlische gezagsdragers verschenen nog nooit voor een internationale rechtbank.

Bondgenoten

De Groof denkt dat het ook deze keer niet zover zal komen. ‘De belangrijkste reden is van politieke aard. De grootste bondgenoot van Israël, de Verenigde Staten, heeft een vetorecht in de VN-Veiligheidsraad en zal nooit toestaan dat Israëlische verantwoordelijken naar het Internationaal Strafhof worden doorverwezen.’
Het is alleszins niet de eerste keer dat Israël schendingen van het internationale recht zou gepleegd hebben.

Moordaanslag in Dubai

Januari 2010: Een vrij recent internationaal incident zou de Israëlische moordaanslag zijn op Mahmoud al-Mabhouh, een leider van Hamas, in Dubai. Mossad, de Israëlische Veiligheidsdienst, zou al-Mabhouh hebben geliquideerd op zijn hotelkamer. De daders hadden valse paspoorten en verlieten Dubai na amper een dag. Israël ontkent met de afrekening iets te maken te hebben maar het land zou wel al sinds 1989 achter al-Mabhouh aangezeten hebben vanwege de ontvoering en moord op twee Israëlische soldaten.

Luchtaanval Soedan

Januari 2009: In Soedan werd een konvooi van zeventien vrachtwagens, die via Egypte wapens wilden smokkelen naar Hamas in de Gazastrook, aangevallen door een buitenlandse luchtmacht. Minstens 39 mensen kwamen om het leven en enkele bewoners raakten gewond.
Israël werd verdacht, maar regeringsbronnen weigerden de aantijging te bevestigen of te ontkennen. Toenmalig premier Ehud Olmert zei wel dat Israël elke bedreiging zal aanvallen, zowel op verre als op korte afstand.

Gaza-oorlog

December 2008- januari 2009: Van 27 december 2008 tot 18 januari 2009 hield het Israëlische leger in de Gazastrook een militaire operatie, waarbij meer dan 1.000 doden vielen. ‘Een cruciale vraag met betrekking tot de wettelijkheid daarvan is of Gaza bezet wordt of niet? Israël claimt dat dat niet meer zo is, maar volgens veel experts is het nog steeds een bezet gebied. Als dat laatste waar is, heeft Israël in principe wel het recht om daar militaire operaties uit te voeren, maar draagt het een bijzondere verantwoordelijkheid voor het welzijn van de burgerbevolking.’, zegt De Groof.
‘Ook tijdens de Gaza-oorlog schond Israël echter het internationaal recht op grote schaal door de doelbewuste vernietiging van eigendommen, aanvallen op burgers, het gebruik van menselijke schilden…’

Mordechai Vanunu

1985: Mordechai Vanunu is een Israëlisch voormalig nucleair technicus die in 1985 informatie over het kerninstituut van Israël bekend maakte, waaronder Israëls bezit van kernwapens. Toen hij in Londen verbleef werd hij verleid door een Amerikaanse, die hem naar Italië lokte waar hij werd gekidnapt door de Israëlische geheime dienst Mossad, waarna hij in Israël voor de rechtbank moest verschijnen en achttien jaar gevangenisstraf kreeg.