Israël verdiept kloof tussen Democraten en Republikeinen nog

Nieuws

Israël verdiept kloof tussen Democraten en Republikeinen nog

Eli Clifton

26 maart 2010

Acht op tien Amerikanen vinden dat het conflict tussen Israëli's en Palestijnen de Amerikaanse belangen schaadt. Dat blijkt uit een opiniepeiling die Zogby International zopas heeft vrijgegeven. Maar de kloof tussen Democraten en Republikeinen wordt ook op dit punt dieper.

Slechts 42 procent van de Amerikanen uit het Democratische kamp, beoordelen de Israëli’s positief. Het is voor het eerst dat dit cijfer onder 50 procent zakt. Bij de Republikeinen kunnen de Israëli’s op 92 procent rekenen.
Het oordeel over de Israëlische premier Benjamin Netanyahu legt een nog grotere kloof bloot. Slechts 20 procent van de Democraten heeft een gunstig oordeel over hem, bij de Republikeinen is dat 84 procent.
Ook al gaan de cijfers de laatste jaren achteruit, de Israëli’s kunnen bij de Amerikaanse publieke opinie nog steeds op meer steun rekenen dan de Palestijnen. Volgens het onderzoek is ook de steun voor de Palestijnen en hun president achteruitgegaan.  Slechts 21 procent van de ondervraagden beoordeelde de Palestijnen gunstig, vorig jaar was dat nog 25 procent.
Niettemin geloven steeds meer Amerikanen “dat het aanhoudende conflict tussen Israëli’s en Palestijnen een negatieve impact heeft op de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten.” Dat weerspiegelt een zekere steun voor de uitspraak die de Amerikaanse generaal David Petraeus vorige week deed in de Amerikaanse Senaat. “De spanningen tussen Israëli’s en Palestijnen leiden vaak tot geweld en grootschalige gewapende confrontaties”, zei Petraeus toen. “Het conflict voedt anti-Amerikaanse gevoelens als gevolg van de perceptie dat de VS Israël  gunstiger gezind zijn.”