Israël wil geen verslaggeving over humanitaire ramp in Gaza

Nieuws

Israël wil geen verslaggeving over humanitaire ramp in Gaza

Cherrie Heywood

19 november 2008

De humanitaire situatie in de Gazastrook ziet er steeds slechter uit sinds Israël het gebied twee weken geleden volledig afsloot van de buitenwereld. Bovendien wordt niemand toegelaten om verslag uit te brengen. Al tien dagen mogen journalisten de grens niet over.

“Ik weet van geen enkele buitenlandse journalist die de de afgelopen week is toegelaten in Gaza”, zegt Steve Gutkin, bureauchef van Associated Press in Jeruzalem en voorzitter van de Foreign Press Association in Israël. “Israël heeft Gaza in het verleden al gesloten voor journalisten, maar nog nooit voor zo’n lange periode.”
Israël geeft volgens Gutkin geen “plausibele of aanvaardbare” uitleg geeft voor het bannen van nieuwsdiensten. Twee journalisten van Associated Press gingen Gaza enkele dagen voor de blokkade binnen en brengen er nu verslag uit.
De toegang werd ook geweigerd aan een delegatie Europese parlementsleden die de situatie kwam opmeten. De delegatie had bovendien gesprekken gepland met leiders van Hamas. De parlementsleden trokken naar Cyprus en bereikten Gaza over zee, ondanks waarschuwingen van de Israëlische zeemacht.
 
Tijdens de gesprekken met Hamas werd een historische uitspraak gedaan: De islamitische organisatie zou zich bereid hebben verklaard de staat Israël te erkennen binnen de internationaal aanvaarde grenzen van 1967. Hamas bood verder een langdurige wapenstilstand aan in ruil voor Israëls erkenning van basisrechten voor alle Palestijnen.

Geen medicijnen en brandstof

“Alle grensposten worden gesloten voor de levering van brandstof of humanitaire hulp”, zei EU-commissaris voor Externe Relaties Bentita Ferrero-Waldner afgelopen vrijdag. “Ik vraag me af welke gevolgen dit zal hebben voor de mensen in Gaza.” Afgelopen zondag hield de Israëlische grenspolitie nog eens vijftien trucks met medicatie tegen.
Karen AbuZayd is het hoofd van de UN Relief and Welfare Agency (UNRWA), een hulporganisatie van de VN die in Gaza actief is. Volgens haar is het ongewoon dat Israël geen voedsel en medicijnen toelaat. “Dit alarmeert ons meer dan gewoonlijk. Het heeft nog nooit zo lang geduurd en het heeft er nog nooit zo slecht uitgezien. Het antwoord op onze vraag naar hulp is nog nooit zo negatief geweest.”
“Vorige week hadden we geen eten voor 60.000 van de meest hulpbehoevende vluchtelingen. De rantsoenen in onze opslagplaatsen zijn op”, zegt John Ging van de UNRWA. “We voeden de helft van de anderhalf miljoen vluchtelingen in Gaza met noodrantsoenen.”
Zeventig procent van Gaza wordt geplaagd door elektriciteitspannes sinds Israël de aanvoer van diesel heeft stopgezet. Hierdoor moest de belangrijkste elektriciteitscentrale van Gaza alle activiteit stopzetten. De directeur-generaal van de ambulances in Gaza, Mu’awiyya Hassanein, zegt ondertussen dat er al driehonderd noodzakelijke medicamenten ontbreken.
Philip Luther, onderdirecteur van de Midden-Oostenafdeling van Amnesty International verklaarde dat Israëls verstrenging van de blokkade “een slechte humanitaire situatie nog duidelijk erger heeft gemaakt. Dit is niets minder dan een bestraffing van de volledige bevolking van Gaza.”
Als reactie op de internationale druk en protest uit de EU werden maandag dertig trucks met humanitaire bijstand toegelaten in de Gazastrook. “Dertig trucks na een sluiting van tien dagen is onvoldoende”, zegt woordvoerder van Oxfam Jeruzalem, Michael Bailey. “Wat we nodig hebben is een volledige revisie van het embargo tegen Gaza. De enige weg vooruit is dialoog tussen de politieke leiders.”

Geitensmokkel

Israël sloot de grens als antwoord op een Palestijnse raketaanval. Het geweld begon echter op 4 november toen het Israëlisch leger een raid hield in Gaza en zo de wankele wapenstilstand met Hamas verbrak.
Het doel van de raid was de vernietiging van een ondergrondse tunnel die volgens het Israëlisch leger gebruikt werd om ontvoerde Israëlische soldaten binnen of buiten te smokkelen. Tijdens de raids werden meer dan twintig Palestijnen gedood. Twee Israëli’s werden licht gewond tijdens de raketaanvallen.
Het Israëlische offensief kwam volledig onverwacht. Er zijn honderden dergelijke tunnels die dagelijks gebruikt worden om levensmiddelen binnen te smokkelen. De Gazastrook is namelijk hermetisch afgesloten door Israël. Twee weken geleden werd op de Israëlische televisie bij wijze van grap getoond hoe Palestijnse herders hun geiten binnensmokkelen via de tunnels.