Israëli’s zijn verdeeld over uitzetting van kinderen

Nieuws

Israëli’s zijn verdeeld over uitzetting van kinderen

Jerrold Kessel en Pierre Klochendler

02 november 2009

Israël dreigt 1800 migrantenkinderen het land uit te zetten en dat verhit de gemoederen behoorlijk. De kinderen zijn in het land geboren, spreken de taal, en gaan naar school, maar hun ouders verblijven illegaal in het land.

Israël, een land van 7 miljoen inwoners, telt een kwart miljoen “illegale” migranten en 150.000 migranten met een tijdelijke werkvergunning. De regering wil het aantal “illegale migranten” met 100.000 verminderen tegen eind 2013. In juli zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een speciale eenheid op die “illegale migranten” moet opsporen en het land moet uitzetten.
Maar de zaak ligt zeer gevoelig bij de Israëli’s omdat hier ook veel kinderen bij betrokken zijn. “Een koppel wordt legaal hiernaartoe gebracht om te werken en dan gebeurt het meest natuurlijke ding – ze krijgen kinderen”, zegt Ron Levkovitch van migrantenorganisatie Moked. “Maar dan worden hun vergunningen ingetrokken, ze blijven illegaal, en hun kinderen gaan een onzekere toekomst tegemoet.”
“Ze noemen deze kinderen ‘illegaal’”, zegt Levkovitch. “Maar er bestaat niet zoiets als een ‘illegaal kind’ – je kunt gewoonweg geen kinderen deporteren.” Veel Israëli’s zijn het daarmee eens. In hun collectieve geheugen is het lot van meer dan een miljoen joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog gegrift, toen geen enkel land hen tegen de nazi’s wilde beschermen.

Politieke crisis

De zaak ligt ook gevoelig binnen de politieke meerderheid. Voor de start van het schooljaar stelde premier Benjamin Netanyahu de beslissing om de kinderen uit te zetten met drie maanden uit. Zondag (1 november) besliste de regering opnieuw niet te beslissen.
“Het absoluut ondenkbaar dat de Israëlische samenleving zo zou optreden tegen kinderen”, zei minister van Sport en Cultuur Livnor Livnat zondag. Maar de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai, van de ultra-orthodoxe Shas-partij, zei dat hij nooit zou toestaan dat illegale migranten “op een cynische manier hun kinderen zouden gebruiken” om de migratieprocedures te omzeilen.
Zaterdag had Yishai olie op het vuur gegoten door op de Israëlische televisie te verklaren dat migranten een bedreiging vormen voor Israël: “Migrantenwerkers brengen een hele reeks ziektes mee - hepatitis, mazelen, tuberculose, aids en drugsverslaving. Onze critici kunnen zo schijnheilig zijn als ze willen, maar tenzij we de golf van migrantenwerkers stoppen, zal het hele karakter van de staat Israël, zijn Joodse karakter, bedreigd zijn.”
Om een politieke crisis te vermijden zal Netanyahu het dossier wellicht tot het eind van het schooljaar van de agenda houden.

Draaideurbeleid

“Een deel van het probleem is het draaideurbeleid van de regering”, zegt Nir Nader van de migrantenorganisatie Ma’an. “Er staan grote economische belangen op het spel: rekruteringsbedrijven verdienen fortuinen omdat ze betaald worden door buitenlandse werknemers die een tijdelijke vergunning aanvragen. Wanneer het contract ten einde loopt of wordt ingetrokken, verdienen de bedrijven opnieuw door de nieuwe instroom van werknemers.”
Migranten met tijdelijke vergunningen werken vooral in de bouw-, landbouw- en zorgsector. De meeste “illegalen” werken in horeca en als schoonmakers.