Ivoriaanse muzikanten trotseren terreur

Nieuws

Ivoriaanse muzikanten trotseren terreur

Ivoriaanse muzikanten trotseren terreur
Ivoriaanse muzikanten trotseren terreur

IPS

29 maart 2016

Ivoriaanse muzikanten hebben de handen ineengeslagen voor een lied tegen de terreur. Het nummer "Même pas peur" en de  bijhorende videoclip werden opgenomen op het strand waar begin deze maand negentien mensen werden gedood.

De Ivooriaanse kustplaats Grand Bassam werd op 13 maart opgeschrikt door een aanslag van Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM). Schutters maakten er veertien slachtoffers onder badgasten. Ook twee militairen en 3 terroristen kwamen bij de aanslag om.

Geen schrik

Maar het land laat zich niet klein krijgen, zingt een tiental Ivoriaanse muzikanten in een gemeenschappelijke videoclip die op hetzelfde strand is opgenomen. ‘We staan nog steeds recht’ klinkt het in het lied “Même pas peur”. De artiesten zingen onder meer dat de terroristen onschuldige mensen hebben gedood, en dat ze niet naar het paradijs zullen gaan.

De muzikanten hebben zich verenigd in het “Collectif Bassam” op initiatief van producer Chico Lacoste, die meteen na de aanslag het idee kreeg. Het zijn stuk voor stuk populaire muzikanten in Ivoorkust, onder wie Mawa Traoré, Le Molare, Abou Nidal en l’Enfant Siro.

‘Toen ik de muzikanten opbelde hebben we meteen afgesproken in de studio en heeft iedereen een eigen tekst geschreven’, vertelt Lacoste aan de Afrikaanse afdeling van de BBC.

Het aanstekelijke lied is niet enkel een aanklacht tegen het terrorisme, maar ook een lied van hoop, verzet en solidariteit, zeggen de artiesten. Die boodschap is niet alleen gericht aan Ivoorkust, maar aan alle landen.

De bijhorende videoclip is na amper twee dagen op Facebook al 200.000 keer bekeken.