Jaarlijks 760.000 vrouwen in Latijns-Amerika behandeld na onveilige abortus

(CC0)

Pro-choice activisten in São Paulo

De euforie over het Ierse abortusreferendum mag niet doen vergeten dat de meeste Latijns-Amerikaanse vrouwen nog altijd niet in aanmerking komen voor een abortus. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De abortusregels in Latijns-Amerika en de Caraïben zijn bij de strengste ter wereld. Meer dan 97 procent van de vrouwen in de regio woont in een land waar abortus verboden is of sterk aan banden is gelegd.

In zes landen is abortus helemaal niet toegestaan: El Salvador, Honduras, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Suriname.

In negen andere landen is het alleen toegestaan wanneer het leven van de vrouw in gevaar is. Brazilië, Chili, Mexico en Panama maken een uitzondering bij verkrachting, Chili, Panama en een deel van Mexico bij een zware misvorming van de foetus.

Verschrikkelijke gevolgen

‘Elk jaar sterven ongeveer 900 vrouwen aan de complicaties van onveilige abortus.’

‘De gevolgen van deze beperkingen zijn verschrikkelijk’, zegt José Miguel Vivanco, HRW-directeur Amerika. ‘Elk jaar worden ongeveer 760.000 vrouwen en meisjes in Latijns-Amerika en de Caraïben behandeld voor complicaties als gevolg van onveilige abortus, en ongeveer 900 vrouwen en meisjes sterven er elk jaar aan. Het toont dat de toegang tot abortus beperken het niet doet verminderen, het maakt het alleen minder veilig.’

In Argentinië liggen wel wetsvoorstellen op tafel voor een versoepeling. Maar Nicaragua draait de klok terug: het is ‘het enige land ter wereld dat de wettelijke toegang tot abortus de afgelopen achttien jaar heeft verminderd in plaats van vergroot’, zegt Vivanco.

Iers referendum

‘Al te lang hebben Latijns-Amerika en de Caraïben bekend gestaan om hun strenge beperkingen op reproductieve rechten – beperkingen die vrouwen en meisjes de controle over hun eigen lichaam ontzeggen en hun te vaak het leven kosten. Net zoals het sterk katholieke Ierland zouden ze dat schadelijke en discriminerende status quo moeten verlaten.’

Op 25 mei stemden 66 procent van de Ieren tijdens een referendum voor een afschaffing van het verbod op abortus.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift