Japan verlaagt doelstellingen walvisvangst

De Japanse regering verlaagt de quota voor de jaarlijkse walvisjacht na een veroordeling door het Internationaal Strafhof.
 

  • Grolltech (CC-BY-SA-3.0-au) Grolltech (CC-BY-SA-3.0-au)

Eerder dit jaar oordeelde het Strafhof dat Japan een achterpoortje in het internationale walvisjachtverbod misbruikt. Japan beweert de walvissen immers voor wetenschappelijk onderzoek te vangen, maar verwerkt en verkoopt het vlees op grote schaal. Door de quota te verlagen, hoopt Japan de wereld te overtuigen dat het wel degelijk om wetenschappelijk onderzoek gaat.

Of dat zal lukken, is nog maar de vraag: Japan wil volgend seizoen nog steeds 333 dwergvinvissen vangen, een derde van de vorige doelstelling van 900 dieren. Het nieuwe aantal is volgens de Japanse overheid nog steeds nodig om informatie over de leeftijd van de walvispopulatie te verzamelen en zo de juiste vangstlimieten te kunnen bepalen voor de duurzaamheid van de populatie.

Geen wetenschap

Tegenstanders van de walvisvangst doen die uitleg af als nonsens. “Zelfs al benadrukt het nieuwe programma dat er ook niet-dodelijk onderzoek wordt gedaan, blijft de essentie van dit zogenaamd ‘onderzoek’ gericht op het behoud van de vangst, net als het vorige programma”, zegt Greenpeace Japan in een reactie.

“De mensen in Japan en overal ter wereld weten dat de bedoeling van dit programma geen onderzoek is, maar een subisidie voor de walvisindustrie. Het is niet alleen een verspilling van geld, maar het riskeert ook het vertrouwen in Japanse wetenschappers in gevaar te brengen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift