Japans 'eiland van puin' op weg naar VS

Nieuws

Japans 'eiland van puin' op weg naar VS

Japans 'eiland van puin' op weg naar VS
Japans 'eiland van puin' op weg naar VS

Joren Gettemans

08 april 2011

De Verenigde Staten moeten niet enkel rekening houden met radioactieve wolken uit Japan. Na de tsunami heeft zich voor de Japanse kust ook een 'eiland van puin' gevormd, dat langzaam koers zet richting Hawaï en de westkust van de VS.

Na de tsunami kwamen chemicaliën, afval, autobanden en zelfs hele huizen in zee terecht. Wetenschappers spreken van een heus “eiland van puin”, dat langzaam de oceaan zal oversteken.

Een onderzoeksteam van het International Pacific Research Center van de Universiteit van Hawaï bestudeert al jaren de afvalstromen in de Stille Oceaan. Op basis van hun computermodellen schatten de wetenschappers dat de massa vuilnis over ongeveer een jaar zal aanspoelen op de stranden van Hawaï.

Naar verwachting zal het afval verder koers zetten naar de westkust van Noord-Amerika. Hawaï moet zich voorbereiden op nog een tweede golf, omdat zeestromingen het afval enkele jaren later terugvoeren naar de Hawaïaanse kusten, waar de ecosystemen zich nog niet hersteld zullen hebben.

Draaikolk van vuilnis

Op termijn zal een deel van het vuilnis terechtkomen in de “trash vortex”, een draaikolk van vele honderden kilometer doorsnee in de Stille Oceaan waar de zeestromingen al decennia lang afval aanvoeren.

In het gebied is er nauwelijks leven mogelijk door een dikke laag plastic, chemicaliën en ander afval. Onderzoekers schatten dat 80 procent van het afval afkomstig is van land, de rest van schepen.