Ondervoeding treft meer dan 18 miljoen mensen

Jemen gaat tiende jaar van crisis in

European Union / Peter Biro (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

De humanitaire crisis in Jemen sleept al jaren aan.

De oorlog in Jemen gaat zijn tiende jaar in en het gebrek aan interesse van de internationale gemeenschap maakt de crisis in het straatarme land compleet. Ondervoeding treft meer dan 18 miljoen mensen, waarschuwt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).

Extreme armoede, militaire escalaties en onvoldoende humanitaire hulp treffen Jemen zwaar. Op de negende verjaardag van het conflict dat startte op 26 maart 2015, waarschuwt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) voor een chronische ondervoedingscrisis die meer dan 18 miljoen mensen treft - meer dan de helft van de Jemenitische bevolking. Vijf miljoen kinderen en 2,7 miljoen zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven zijn acuut ondervoed.

Amper geld voor hulp

De nodige humanitaire hulp in 2023 werd voor minder dan 40 procent gefinancierd, het laagste percentage dat sinds het begin van het conflict door donoren is toegezegd, zegt de NRC. Het patroon zet zich ook dit jaar door, want tot op heden is nog maar 10 procent van de nodige middelen gevonden.

Gezinnen die eerder op voedselpakketten konden rekenen, vallen nu in veel gevallen zonder eten. Sommige mensen meldden aan hulpverleners dat ze huisraad verkochten of voortdurend moesten lenen om aan eten te komen.

Rode Zee

De wapenstilstand van bijna twee jaar geleden bood even een sprankel hoop op vrede en langdurige stabiliteit, maar oplopende spanningen en militaire aanvallen dreigen het vredesproces weer te doen ontsporen.

Volgens de NRC is er geen hoop op een blijvend staakt-het-vuren zonder een snelle de-escalatie in de Rode Zee en opschorting van de militaire aanvallen onder leiding van het VK en de VS in Jemen.

‘We blijven ons inzetten om de meest kwetsbare mensen in Jemen te steunen’, zegt Angelita Caredda, directeur NRC voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ‘De internationale gemeenschap en alle partijen moeten aandringen op een de-escalatie van het geweld en zich inzetten voor steun aan de verwaarloosde bevolking’, aldus Caredda.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.