Jemen heeft duizenden vroedvrouwen nodig

Nieuws

Jemen heeft duizenden vroedvrouwen nodig

Diana Grasso

22 mei 2008

Jemen komt vijfduizend vroedvrouwen te kort. In afgelegen gebieden is de nood het hoogst, volgens het Bevolkings Fonds van de Verenigde Naties (UNFPA).

Als Jemen de moedersterfte met drie vierde wil verminderen tussen 1990 en 2015 (millenniumdoelstelling 5), dan zijn volgens het UNFPA meer professionele vroedvrouwen vereist.
Jaarlijks sterft wereldwijd een half miljoen vrouwen tijdens de zwangerschap of geboorte door gebrekkige medische verzorging. In Jemen sterven 365 moeders op 100.000 geboortes. Hierdoor behoort Jemen tot de landen met het hoogste aantal moedersterftes.
Vorig jaar vergaderden het ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Vereniging van Jemenitische Vroedvrouwen om het aantal moedersterftes te verminderen en de standaarden voor medische verzorging te verbeteren. Er werd besloten om vroedvrouwen die op zelfstandige basis werken (vooral in afgelegen gebieden), een betere opleiding te geven en hen beter te ondersteunen. Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu extra vroedvrouwen opleiden.  
Maar ook het imago dat vroedvrouwen hebben, moet verbeteren. ‘Jemenitische vrouwen geloven dat vroedvrouwen te weinig kennis hebben en daarom kunnen vroedvrouwen hier maar weinig ervaring opdoen. Het imago van de vroedvrouw moet opgekrikt worden,’ zegt Hamoda Hanafi, directeur van het Basis Gezondheids Programma dat de gezondheid van moeders en kinderen moet verbeteren.