Jemen zoekt vaccin tegen corruptievirus

Nieuws

Jemen zoekt vaccin tegen corruptievirus

Nabil Sultan

06 januari 2006

De Arabische golfstaat Jemen staat te boek als het minst transparante land ter wereld, na Irak. Maar sommigen willen van dat record af. Een aantal parlementsleden hebben zich in een groep verenigd die de overheid van het wijdverspreide corruptievirus moet verlossen.

Er is helemaal geen sprake van corruptie binnen de overheid, beweert president Saleh. Alleen is er geen mens met gezond verstand die hem gelooft.

De nieuwe groep, die zichzelf toepasselijk de Jemenitische Parlementsleden tegen Corruptie noemt, wil de rol van het parlement in de bestrijding van corruptie promoten. Ze wil ook samenwerken met internationale organisaties en soortgelijke groeperingen binnen de Arabische landen. Op die manier willen de idealistische parlementsleden de overheid in regel brengen met de anticorruptiestandaarden van de Verenigde Naties. In een meeting eiste ook de Wereldbank eerder een duidelijk plan tegen corruptie.

Naast een parlementair comité stelde de Wereldbank op de meeting de oprichting van een nationaal comité voor, dat verschillende organisaties samenbrengt in de strijd tegen corruptie.

In het laatste rapport van Transparency International, een internationale ngo die corruptie bestrijdt, staat Jemen te boek als het tweede minst transparante land van de Arabische wereld. Enkel het onvermijdelijke Irak doet op dit moment nog slechter. Het laatste Human Development Report zag corruptie als de grootste uitdaging voor de overheid in Jemen.

De afwezigheid van transparantie en de onwetendheid van zowel parlement als regering zijn de voornaamste oorzaken voor de corruptiecrisis in Jemen, denkt Faisal Abu Ras, parlementslid voor de regeringspartij General Peoples Congress. Het parlement heeft volgens hem te lang nagelaten om het algemeen belang te beschermen tegenover ‘een regering van massavernietiging’.

Yemen liep al een grote som buitenlandse subsidies mis omwille van zijn zwak strategie tegen corruptie, zei Mohamed al-Taib op de meeting met de Wereldbank. Al-Taib is lid van de Shura, het belangrijkste orgaan binnen het parlement. De Wereldbank hield voor 200 miljoen dollar (165 miljoen euro) aan steunfondsen in omdat de regering er maar niet in slaagde maatregelen te treffen die corruptie moeilijker moeten maken.

President Ali Abdullah Saleh van zijn kant ontkent gewoon dat leden uit zijn regering zich schuldig zouden maken aan corruptie. Zij die anti-corruptieslogans scanderen zijn zelf corrupt!

Weinigen geloven wat de president beweert. Het land lijdt onder een corruptievirus dat zich razendsnel verspreidt van instituut tot instituut, waarschuwt Abdul-Bari al-Doghaishi, nog een parlementslid.

De regerende partij stelde enkele jaren geleden de Centrale Organisatie voor Controle en Audit (COCA) samen, die achter corrupte organen binnen de overheid moest aangaan.

Maar volgens Mohammed al-Raboei, secretaris-generaal van de oppositiepartijen is er tot dusver niemand gestraft voor financieel geknoei. Ondanks rapporten van COCA die op serieus financieel gesjoemel binnen verschillende overheidsorganen wezen.

De regerende partij heeft intussen beloofd dat het een nieuwe corruptiebestrijdend organisatie zal oprichten. Gezien de verwezenlijkingen van COCA en de beweringen van de president gelooft niemand dat er nu plots wel mensen gestraft zullen worden.

Leden van vrijwilligersorganisaties geloven dat een succesvolle campagne tegen het gesjoemel een gunstig effect zou hebben op de bestrijding van armoede en werkloosheid, en meer handel en investeringen zou voortbrengen. Veel buitenlandse investeerders worden nu afgeschrikt door de vele corruptieverhalen.

De overheid van Jemen heeft er alle belang bij dat ze actie onderneemt tegen de financiële wantoestanden. Corruptie en het verlies van legitimiteit van de overheid die dat met zich meebrengt, kunnen van Yemen een ‘failed state’ maken, valt te lezen in een rapport van het Amerikaanse Belfer Centre for Science and International Affairs. De economische crisis kan tot een punt komen waar het regime alle legitimiteit verliest, en uitmondt in een burgeroorlog of, erger, in complete anarchie. (JVP/ADR)