Jemenitische straat mort over 'heksenjacht' Al-Qaeda

Nieuws

Jemenitische straat mort over 'heksenjacht' Al-Qaeda

Nabil Sultan

03 juni 2003

Het nieuws dat Duitsland twee Jemenieten aan de VS wil uitleveren, zorgt in Jemen voor een golf van protest tegen de nieuwe regering. De twee vermeende Al-Qaedaterroristen zijn in de ogen van hun landgenoten geen terroristen maar wilde weldoeners.

Duizenden mannen en vrouwen kwamen afgelopen weekend op straat in de Jemenitische hoofdstad Sanaa om de vrijlating te eisen van Sjeik Al Moayed en zijn compagnon Mohammed Zaid. Aanleiding tot de demonstraties was het nieuws dat de twee zouden uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Volgens Washington maken Al Moayed en Zaid deel uit van het terreurnetwerk Al-Qaeda en van het Palestijnse Hamas.

Het was geleden van de oorlog tegen Irak dat Jemen nog een betoging van die omvang zag. Al Moayed staat erg hoog aangeschreven als leider van Al-Ehsan, een islamitische liefdadigheidsorganisatie en als predikant in de Grote Moskee van Sanaa. De man houdt zijn onschuld staande tegenover de Amerikaanse beschuldigingen. Ik ben bereid mijn hoofd af te staan als er tegen mij bewijzen gevonden worden, verklaarde hij via zijn advocaat. Het Jemenitische en het islamitische volk moeten de waarheid kennen. Wij zijn geen terroristen.

Al Moayed zegt verder dat hij in de val gelokt werd gelokt door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Een Amerikaans agent die zich uitgaf voor een Duitse donor lokte hem naar Duitsland.

Al Moayeds zoon Ibrahim verzekert aan IPS dat zijn vader altijd geloofd heeft dat armoede en onrecht de echte terreur zijn in deze wereld. Hij vindt dat de regering meer kan doen voor de vader van de armen. Hazaa al Maswari, een parlementslid en een persoonlijke vriend van Al Moayed: Hij was één van de mensen die de aanvallen van 11 september op New York en Washington met klem veroordeelde. Hij noemde de kapers mensen die de islamitische zaak schade toebrachten. De leiders van enkele Jemenitische clans dreigen om Duitse en Amerikaanse belangen in Jemen aan te vallen als al Moayed en zijn kompaan worden uitgeleverd.

President Ali Abdallah Saleh beloofde dat hij de Duitse regering zal aanspreken over de zaak Al Moayed bij zijn bezoek binnenkort. Het protest komt ongelegen voor de eind april verkozen regering, die van de strijd tegen het terrorisme haar eerste prioriteit wil maken. Ze lanceerde net een oproep om informatie te verstrekken over enkele Al-Qaeda-verdachten die in april ontsnapten uit hun cel in Aden.

De protesten moeten doorgaan en de gedetineerden in Jemen en daarbuiten moeten worden vrijgelaten, zegt Mohammed Naji Allawo, de coördinator van de Nationale Commissie voor de Verdediging van de Mensenrechten en de Vrijheden.

Xml=2

Ref: ap ip