Jeugdmisdaad verbijstert Russen

Nieuws

Jeugdmisdaad verbijstert Russen

Kester Kenn Klomegah

22 juni 2006

Meer dan 150.000 Russische jongeren onder de 16 begingen vorig jaar misdaden. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gebroken gezinnen en een gebrek aan opvang worden genoemd als twee belangrijke oorzaken.

Minderjarigen pleegden in Rusland vorig jaar onder meer 1.200 moorden, 3.300 overvallen en 18.000 diefstallen. Tussen de jonge misdadigers zaten ook 13.000 meisjes, zegt minister van Binnenlandse Zaken Rasjid Nurgalijev. De grootste aantallen jonge misdadigers leven in en rond Moskou, Sint-Petersburg, Rostov, Samarskeje, Voronezh, Moermansk en Nizhny-Novgorod.

“Bijna alle ernstige jongerenmisdaden gebeuren in groep”, zegt Nurgalijev. “Ze vallen op door het extreme geweld dat er vaak mee gepaard gaat.” Volgens de minister gaat het van kwaad naar erger. Ondanks pogingen om de plaag in te dammen, nam het aantal misdaden dat door tieners werd gepleegd vorig jaar nog met 5,4 procent toe. “Dit is een bedreiging voor de ontwikkeling van ons land”, vindt Nurgalijev.

Wat doet de stoppen zo doorslaan bij Russische jongeren? Gezinnen vallen uiteen, zegt Nurgalijev, en kinderen worden minder goed afgeschermd van criminaliteit en asociaal gedrag. De Russische gezinnen maken inderdaad een crisis door, en Rusland is zijn waarden verloren, oordeelt Boris Altshuler, een expert van de Kindercommissie van de Openbare Kamer - een soort collectieve ombudsman. “De belangrijkste oorzaak is de grootschalige verwaarlozing van ouderlijke plichten.”

“Tegelijk groeit het aantal wezen dat niet goed wordt opgevangen en op straat terecht komt. Vaak is er niet veel nodig om die jongeren de stap naar de misdaad te doen zetten.”

In Rusland leven ongeveer 650.000 kinderen in opvanghuizen, schat de International Technical Assistance Group, een hulporganisatie die het opneemt voor wezen en straatkinderen. De levensomstandigheden in veel opvanghuizen zijn verschrikkelijk, wat veel kinderen er doet wegvluchten. De Russische overheid geeft zelf toe dat er 1,3 miljoen kinderen op de straat leven.

Althuser vindt dat de overheid ouders beter moet helpen zodat ze hun kinderen niet naar opvanghuizen moeten brengen. De staat zou er ook voor moeten zorgen dat er meer kinderen vanuit de opvanghuizen doorstromen naar gezinnen.

In de Duma, het Russische parlement, zoeken sommige volksvertegenwoordigers nog andere schuldigen. “De mentaliteit van de Russische kinderen raakt verwrongen door de informatie die de media brengen. Geweld en wreedheid worden verheerlijkt”, zegt Lyubov Blizhkina. Samen met “de hebzucht en de ongevoeligheid die in veel gezinnen heersen”, brengt dat volgens haar veel kinderen op het verkeerde pad. Veel kinderen en jongeren hebben bovendien weinig om handen, waardoor ze gaan rondhangen.

“We moeten kijken welke inhouden nieuwsprogramma’s zoal brengen”, vindt ook Irina Shurygina, een onderzoekster van het Sociologisch Instituut van de Russische Academie van de Wetenschappen. “Er moeten meer berichten komen waarin gezonde gezinnen worden opgevoerd, en educatieve films die weer waarden en patriottisme aanbrengen.” Maar Shurygina vindt ook dat er meer steun voor arme gezinnen moet komen.

Volgens andere critici laten de corruptie en de futloosheid bij de ordediensten toe dat de plaag van de jongerenmisdaad gaat woekeren. Maar de Russische regering zegt dat ze van de strijd tegen de misdaad een prioriteit wil maken. De Duma denkt intussen na over een herziening van de strafwet die zou toelaten jongeren strenger te straffen. Daarvan zou een afschrikwekkende werking uitgaan.

Volgens het rapport van Nurgalijev telt Rusland ook 100.000 minderjarige druggebruikers en alcoholici. (PD/ADR)