Joden in India op hun hoede na terreuralarm

Nieuws

Joden in India op hun hoede na terreuralarm

Rudy Pieters

18 september 2009

Volgens Israël dreigen er opnieuw terreuraanslagen in India. Opnieuw zouden die van de aan Al-Qaida gelieerde groep komen die vorig jaar in Mumbai toesloeg. Israël raadt toeristen aan drukke centra in India te vermijden.

Het Joodse Chabadcentrum in het Indiase Mumbai sluit voorlopig de deuren niet, maar het is wel uiterst alert na nieuw terreuralarm. Bij de bloedige aanslagen in Mumbai vorig jaar was het centrum een van de doelwitten.

In een communiqué liet de Nationale Veiligheidsraad van Israël (NSC) donderdagavond weten dat er opnieuw terreuraanslagen dreigen in India. Opnieuw zouden die van de aan Al-Qaida gelieerde groep komen die vorig jaar in Mumbai toesloeg.

De NSC noemt de dreiging “nakend en concreet” en waarschuwt vooral voor de regio Kashmir. “De terroristische groep die de zware aanval in het Indiase Mumbia heeft uitgevoerd, is van plan een aantal aanvallen in India uit te voeren, vooral tegen concentraties van westerse en Israëlische toeristen”, zegt de NSC. Ze raadt Israëli’s in India aan drukke punten, vooral toeristische zones, en gebieden zonder bewaking te vermijden.

Het gebeurt zelden dat Israël zo’n reisadvies geeft in verband met bevriende landen als India.

Zes doden

De aanslagen en gijzelingen in Mumbai vonden plaats van 26 tot 29 november 2008. Tien gewapende mannen vielen er diverse gebouwen aan, onder meer twee vijfsterrenhotels, een restaurant, een treinstation, een politiebureau, een ziekenhuis en het Mumbai Chabad House, een centrum waar veel joodse toeristen langskomen, vooral op belangrijke joodse feestdagen. Er kwamen meer dan 180 mensen om, vooral Indiërs maar ook westerse en Israëlische toeristen. In het Chabadhuis werden de directeur, zijn vrouw en vier gasten omgebracht.

De Chabadhuizen maken zich nu net op voor de viering van het joodse nieuwjaar, Rosh Hashana, dat dit jaar van 18 tot 20 september valt. Vorige week kregen de joodse centra in India de raad zich gedeisd te houden, niet altijd op hetzelfde uur hun huis te verlaten en niet iedereen zomaar binnen te laten. Het Chabadhuis in Mumbai heeft de beveiliging opgevoerd.

Pakistan

Volgens India zat Lashkar-e-Taiba achter de aanslagen van vorig jaar en opereert die terreucel vanuit Pakistan. Israël zegt dat de nieuwe dreiging uit dezelfde hoek komt.

De Indiase minister van Binnenlandse Zaken P. Chidambaram zei vorige week in een interview met Al Jazeera dat de Pakistan met opzet het onderzoek naar de aanslagen in Mumbai vertraagt. Hij zei dat Pakistan geen gevolg gegeven heeft aan de gegevens die India bezorgde over de banden tussen Hafeez Sayeed, de leider van Lashkar-e-Taiba, en de daders van de Mumbai-aanslagen. Pakistan weigert Sayeed aan te houden omdat er geen overtuigende bewijzen tegen hem zouden zijn.

In december was er ook al eens terreuralarm in India. De Indiase overheid schrapte toen alle vieringen rond nieuwjaar in Goa, een badplaats in het oosten van het land die zeer in trek is bij jonge Israëli’s.