Jongeren eisen meer aandacht voor millenniumdoelstellingen

Nieuws

Jongeren eisen meer aandacht voor millenniumdoelstellingen

Jongeren eisen meer aandacht voor millenniumdoelstellingen
Jongeren eisen meer aandacht voor millenniumdoelstellingen

Eline Andries

14 september 2010

De millenniumdoelstellingen van de VN om verschillende wereldproblemen aan te pakken tegen 2015 lopen achter op schema. Jongeren van onder andere Plan Youth Board toonden in het jongerendorp op de Wachtnacht in Gent dat problemen zoals armoede en milieuvervuiling allesbehalve opgelost zijn.

Armoede halveren, iedereen basisonderwijs en gelijke kansen, zijn drie van de acht millenniumdoelstellingen. “Het zijn uitdagende en grootse doelstellingen, maar je moet een idealistische visie als streefdoel hebben”, zegt Hendrikje Meyvis van 11.11.11. “Met elke stap komen we een beetje dichterbij.” Hendrikje, die instaat voor de ondersteuning en coördinatie van de Wachtnacht, vindt het goed dat er een apart jongerendorp is. “Het is belangrijk dat we iedereen bereiken, jongeren mogen zeker niet uitgesloten worden. Bovendien moeten jongeren op een andere manier geïnformeerd worden. Voor hen is het veel interessanter om mee te doen aan een wedstrijd of spel om kennis te maken met de millenniumdoelstellingen.”

Jongeren in actie

Plan Youth Board is een organisatie voor jongeren van veertien tot achttien jaar die een steentje willen bijdragen aan ontwikkelingssamenwerking. Een van hen is de 15-jarige Jana De Poorter: “Wij willen de blik van andere jongeren verruimen. Er zijn veel jongeren die iets willen doen voor ontwikkelingssamenwerking, maar niet weten hoe. Plan Youth Board kan hen daarbij helpen.” Jana vindt de samenwerking tussen Noord en Zuid het belangrijkste.. “Het is de doelstelling waar wij in het Noorden ons het meeste voor kunnen inzetten. Als België bijvoorbeeld 0,7 procent van het bruto nationaal product afstaat aan ontwikkelingssamenwerking, is dat al een grote stap.”

Trek je plan

Om de aandacht van jongeren te vestigen op de millenniumdoelstellingen, startten de leden van Plan Youth Board het onlinespel ‘Trek je plan’ op. Alle deelnemers van het spel worden burgemeester van een virtueel dorpje in Benin. Dat is het West-Afrikaanse land waar enkele jongeren van Youth Board vorig jaar in september de problemen zijn gaan opmeten. In het spel kan je de reportages bekijken die ze in Benin hebben gemaakt. De bedoeling van het spel is om de vijf parameters (zoals gezondheid, gelijkheid en milieu) in je dorpje te behalen. De winnaars mogen mee naar Benin. Maandag wordt er tussen 17 uur en 19 uur op JIM tv een liveshow gehouden over het spel.

Wake up

In wachten hadden veel jongeren geen zin, ze vonden het veel belangrijker om mensen wakker te schudden. Met de Wake-Upwedstrijd konden ze zelfgemaakte filmpjes insturen om mensen te sensibiliseren. Aurelie, Annabelle en Hannelore uit Kortemark wonnen de wedstrijd met hun filmpje ‘Laat het niet aan onze kinderen’. “Het is een simpel, begrijpbaar filmpje dat toch tot veel mensen hun gevoelswereld spreekt”, verklaarden de meisjes. Wie er van de drie met de prijs, een digitale camcorder, naar huis mocht, lieten de meisjes in het midden.

© 2010 – StampMedia – Eline Andries